Mateusz Morawiecki: az orosz elnök tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről

Az orosz elnök tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről, az ebben az összefüggésben Lengyelországról tett kijelentésekkel Vlagyimir Putyin Moszkva jelenlegi problémáit akarja elfedni – írta vasárnap kiadott nyilatkozatában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett terjedelmes állásfoglalásban reagált arra, hogy az utóbbi napokban Putyin kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én lerohanta Lengyelországot.

Putyin elnök sokszor hazudott Lengyelország kapcsán. Mindig teljesen tudatosan tette ezt – olvasható a Morawiecki által jegyzett dokumentumban. A lengyel miniszterelnök szerint Putyin szavait úgy kell értelmezni, mint a Moszkva által az utóbbi hetekben szenvedett több lényeges kudarc elfedésére tett kísérletet.

E kudarcokként Morawiecki a többi között a Krím megszállása miatt Moszkvára kirótt európai uniós szankciók meghosszabbítását, valamint az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték létesítésében részt vevő cégekre kirótt amerikai szankciókat említi.

Az állásfoglalás felidézi Lengyelország 1939 szeptemberében történő német, majd orosz megtámadásának eseményeit, aláhúzva, hogy mindkét támadásra az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum következtében került sor.

A paktum nem egy meg nem támadási szerződés volt, hanem politikai és katonai szövetség, mely két érdekzónára osztotta Európát – emeli ki Morawiecki.

A kormányfő emlékeztet arra, hogy Sztálin támogatásának köszönhetően Hitler büntetlenül meghódíthatott további országokat (…), és előkészíthette a holokausztot. Morawiecki ezzel Putyin azon állítására utalhat, miszerint második világháború előtti németországi lengyel nagykövet – akit az orosz elnök gazembernek és antiszemita disznónak nevezett –  támogatta Hitler terveit a lengyelországi zsidók kitelepítésére Afrikába.

Határozott ellenkezés szükséges azokkal a próbálkozásokkal szemben, amelyeket az orosz elnök politikai indíttatásból Sztálin rehabilitációjára tesz – áll a dokumentumban.

Putyin kijelentései kapcsán már pénteken bekérették a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet.

Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács korábbi és az Európai Néppárt jelenlegi elnöke vasárnap a Twitteren a kormány és az ellenzék közös állásfoglalását sürgette Putyin szemtelen állításai ügyében.

A 300polityka.pl lengyel hírportál értesülései szerint Morawiecki a nyilatkozatát Andrzej Duda elnökkel egyeztette. A hírportál szerint minkét politikai vezető tudatában van annak, hogy az orosz provokációk hangneme erősödhet a volt auschwitzi haláltábor felszabadításának január 27-én esedékes 75. évfordulója előtt.

MTI – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre!