Átalakításra szorul az egészségügy finanszírozása és a közszféra belső ellenőrzése

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) célja, hogy mindenhova eljusson és feltárja a kockázatokat – áll az ÁSZ elnökének közleményében. Az elnök szükségesnek nevezte az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának átalakítását. Azt is elmondta: a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált.

Domokos László a számvevőszék honlapján közzétett összegzésben kiemelte, hogy ellenőrzéseikkel, elemzéseikkel és javaslataikkal hozzájárultak a közpénzügyek fejlesztéséhez 2019-ben.

A 2018-as 806-ról idén több mint 60 százalékkal, 1337-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát az ÁSZ – ismertette évértékelésében Domokos László. Hozzátette: az idén lezárt ellenőrzések az önkormányzatoknál azt mutatják, hogy gazdálkodásuk összességében stabil, nem áll fenn az újbóli eladósodás kockázata.

A következő években mind a 3200 települési önkormányzathoz szeretnének eljutni a pénzügyi monitoring módszerével végzett ellenőrzéseikkel – jelentette ki.

Domokos László szükségesnek nevezte az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának átalakítását. Kiemelte: az ÁSZ látja a finanszírozási és strukturális problémákat az egészségügyben, ugyanakkor meggyőződése szerint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség.

Emlékeztetett: az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is átalakításra szorul.

Kitért arra is, hogy a 2018-as 17-tel szemben 2019-ben 32 elemzést tettek közzé. Legfrissebb, a közszféra belső ellenőrzését értékelő, december 30-tól elérhető elemzésükről szólva azt írta: a tapasztalataink lesújtóak, a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált. Elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokoltnak nevezte a teljes rendszer felülvizsgálatát – fűzte hozzá.

Domokos László szerint a magyar gazdaság fenntartható kifehérítése a korrupció elleni rendszerszintű fellépést támasztja alá. Úgy fogalmazott: a stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa. A munkát terhelő adók fokozatos csökkentése viszont alapvető versenyképességi kérdés.

A szervezet közelgő jubileumáról szólva hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.

Forrás: MTI – Fotó: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre