Karácsonykor is figyeljünk a biztonságra!

A karácsonyt megelőző és azt követő időszakban az átlaghoz képest intenzívebben használjuk a bankkártyáinkat. Sajnos ebből következik, hogy a bűnözők is jóval aktívabbak, mint máskor. Ahhoz, hogy az ünnepek ne váljanak rémálommá, elengedhetetlen néhány biztonsági intézkedés megtétele.

A legutóbbi felmérések szerint Magyarországon a karácsonyi vásárlások során tízből négy ember bankkártyával fizet, 38% vásárol online legalább egy ajándékot szeretteinek és elérte a 20%-ot azok aránya, akik okostelefonnal és annak valamilyen applikációjával egyenlítik ki számlájukat. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt időszakban több mint 50 000 alkalommal történt bankkártyás fizetéssel való visszaélés, ezek értéke pedig megközelítette az 1,5 milliárd forintot. Ez nem kevés, hiszen azt jelenti, hogy ezerből 9 tranzakciónál történik visszaélés és ezer forintból tizenkettőt csalók próbálnak megkaparintani.

Mi is sokat tehetünk azért, hogy az online és a bankkártyás fizetéskor kevesebb kár érjen minket:

1. Tartsuk a paypass-os bankkártyánkat RFID (Radio Frequency IDentification) bakkártyatartó tokban. A speciálisan kialakított tok megakadályozza, hogy illetéktelenek, megbuherált leolvasókészülékekkel, 5000 forint limithatárig több alkalommal megkárosítsanak bennünket.

2. Kérjük számlavezető bankunktól a pénzforgalmi sms-szolgáltatás bekapcsolását. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy minden pénzforgalmi aktusról tudomást szerezzünk sms-ben, így azonnal megtudhatjuk ha illetéktelenek pénzt vesznek le a bankszámlánkról.

3. Vigyázzunk a bankkártyánkra és óvjuk a PIN-kódunkat. Étteremben történő fizetéskor kérjük meg a pincért, hogy hozza a fizetési terminált az asztalához és ne vigye magával a kártyánkat a kasszához. PIN-kóddal történő fizetéskor tartsuk a kezünket a terminál felett, hogy eltakarjuk a számot a kíváncsi szemek elől.

4. Azonnal hívjuk a bankunk segélyvonalát, ha szokatlant észlelünk. Ha szokatlan fizetéseket észlelünk és úgy gondoljuk, hogy valaki az engedélyünk nélkül használta a bankkártyánkat, azonnal hívjuk fel számlavezető a bankunk ingyenesen hívható segélyvonalát.

5. Online fizetésnél ellenőrizzük az URL címet. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az adott oldal címe „https: //” bevezetéssel kezdődik (az „s”ecurity jelzi a biztonságos kapcsolatot). Újabban egy zöld színű pipa is jelzi a biztonságos oldalt az URL cím előtt.

6. Állítsuk be a kétfaktoros azonosítást. Netbankba való belépéskor vagy fizetéskor egyedi kódot (a mobiltelefonra vagy e-mailre küldött kódot) kell megadnunk, hogy a bankunk meg tudjon bizonyosodni róla, hogy valóban mi szeretnénk fizetni.

7. Állítsuk be a biometrikus azonosítást. Váltsunk ujjlenyomat leolvasásra vagy arcfelismerésre a netbank fiókokba való bejelentkezéshez és a fizetésekhez. Ezek a módszerek biztonságosabbak és sokkal könnyebben megadhatók, mint a jelszavak.

8. Vigyázzunk a kéretlen és gyanús e-mailekkel és telefonhívásokkal. Internetes bűnözők megpróbálhatják ellopni a személyes adatainkat, számlaszámunkat, a felhasználónevünket és jelszavunkat. Ha nem vagyunk biztos a dolgunkban, ne kattintsunk linkekre és ne töltsünk le fájlokat.

9. A számítógépen, táblagépen vagy telefonon történő vásárlás előtt, a legújabb elérhető szoftvereket telepítsük le. A szoftverfrissítések kijavítják a sebezhetőségeket, így jobban védik az esetleges támadásoktól.
Fontos megjegyezni, hogy a fenti jó tanácsok betartásával nem tudunk elérni 100%-os védettséget, ugyanakkor el tudjuk kerülni a leggyakoribb visszaéléseket.

Engedjék meg, hogy békés karácsonyt és internetes bűncselekményektől mentes, sikerekben gazdag új évet kívánjak minden kedves olvasómnak.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre