Biztonságos országban élünk

A napokban jártam körbe a budapesti adventi vásárokat, melyek közül a Szent István Bazilika előtti elnyerte az Európa legszebb adventi vására díjat. Nem zavaróan, de észrevehetőek voltak azok a mobil betonelemek, melyek egy esetleges terrorcselekmény megakadályozását szolgálnák.

Jóleső érzéssel nyugtáztam, hogy Magyarország e tekintetben valóban a világ egyik legbiztonságosabb országa, köszönhetően a déli határzárnak és a kormány következetesen bevándorlásellenes politikájának.

Emlékeznek még a kedves Olvasók? A rendszerváltás utáni évtizedek választásainak szinte mindig a közbiztonság volt a központi eleme, pedig akkor még szó sem volt a migrációs hullámról. A szocialista kormányok korifeusai végig szerencsétlenkedték a kormányzati időszakukat, majd ártatlan bociszemekkel a kamerába meredve ezt tudták mondani: „Itt nincs közbiztonság!” (copyright by Horn Gyula).

Ehhez képest 2010 után, a polgári kormány szolgálatának idején gyakorlatilag teljesen lekerült ez a téma a napirendről, hiszen mindenki tudja, hogy a robbantgatások, az utcai leszámolások és a mindennapi bűnözés ideje a balliberális kormányok távozásával gyakorlatilag eltűnt. Rossz belegondolni, hogy mi lenne, ha azok a jelenlegi formációk kormányoznának, akik regnálása idején még a hazai bűnözésnek sem sikerült megállj-t parancsolni. A nemzetközi bűnözés, a terrorizmus és a migráció megjelenésével vajon mit tudnának/akarnának egyáltalán kezdeni?

De hessegessük el ennek a gondolatnak még a lehetőségét is, hisz jelenleg olyan országban élhetünk, ahol

a biztonság nem szómágia, nem üres szólam, hanem a megélt mindennapok része.

 

Tarnai Richárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre