Ma is él, amit annak idején a gyerekekkel elkezdtünk – Dax a Vasárnapnak

A hetvenes években elültetett mag szárba szökkent: a karácsony ünneplése az unokák szintjén is megmaradt a benépesült plébánián.

Dax és felesége, Éva úgy foglalkoztak az esztergomi és a bajóti gyermekekkel, mintha sajátjaik lettek volna. A karácsony ünneplése sem maradt ki ebből. A hetvenes években megkezdett tevékenységük nem múlt el nyomtalanul. Az unokák generációja viszi tovább az annak idején megkezdett karácsonyi betlehemezést és készületet. Ferenczy Rudolf zenei élete teljesen összenőtt a plébániai közösséggel, ahol kántor híján ő lett a templom gitáros kántora, és ezért akkoriban senki nem marasztalta el – de, tegyük hozzá, talán nem is köszönte meg eléggé.

Amíg aktívan összejártunk nagyokkal és kicsikkel, megvolt a napi, heti programunk. A nyarakhoz hasonlóan karácsony tájékán is foglalkoztunk velük. Saját zsebből finanszíroztuk ezeket a táborokat és foglalkozásokat.

A karácsony is egy beütemezett program volt. Feleségem megtalálta a megfelelő darabot, amit előadtunk az összeverbuvált szereplőkkel. Összetettük az énekeket, régi írógéppel sokszorosítottuk a szövegkönyveket. A gyerekek közül válogatni kellett, mert olyan sokan jelentkeztek.

Elmentünk házakhoz is betlehemezni. A magányos bácsik, nénik sírtak-ríttak, nyakunkba borultak örömükben, amikor azt látták, hogy „beállít hozzájuk a betlehem”. Megszerveztük, hogy előre be lehetett jelentkezniük azoknak, akik az otthonukba szívesen fogadták a betlehemes műsorunkat. Mindig nagy nyitottsággal vártak minket.

A családok most is készülnek az esztergomi Vízivárosi Templomban. Megmaradt, amit annak idején Évával elkezdtünk. Továbbadták ők is a gyermekeiknek, unokáiknak. Ünnepkörről-ünnepkörre folyamatosan él mindaz, amit annak idején a gyerekekkel elkezdtünk.

A hetvenes évek végén ez a plébánia üres volt. A tevékenységünk révén és a Szentlélek ajándékaként viszont benépesedett.

Mivel pedig nem volt az egyházközségnek kántora, én töltöttem be ezt a feladatot a gitárommal. Minden vasárnap, télen-nyáron ott voltam gitáros kántorként.

Karácsonykor saját dalaimat énekeltük vegyesen a népi karácsonyi énekekkel, amelyeket feldolgoztunk. Mivel ismerős dalokról volt szó, mindenki hamar bekapcsolódott. Ez egy igazi élményt jelentett.

Ferenczy Rudolf (Dax) katolikus dalszerző és énekes

Fotó: Dax gyűjteményéből

Kapcsolódó írásunk:

Dax: A gitár nyakánál fogott meg Isten

Iratkozzon fel hírlevelünkre