Újabb pofon a Boko Haramnak

December 9-én a nigériai hadsereg újabb csapást mért a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezetére. 31 elrabolt nőt és gyermeket menekítettek ki az akció során.

A Boko Haram katonái hamar feladták a küzdelmet, mikor a bornói Bamában rajtuk ütött a nigériai hadsereg. 14 nőt és 17 gyermeket tartottak fogva az ottani táborukban, jelentette az ICC.

Egyetlen terrorista adta meg magát csupán az érkező katonáknak.

A kameruni hatóságok jelentették, hogy a Boko Haram napi szinten intéz támadásokat a nigériai határvonal mentén. Az elmúlt hónapok során legalább 30 áldozatot követeltek a terroristák rajtaütései a szomszédos Kamerunban.

A terrorszervezet öt éven át erősen körvonalazható területen belül működött, 2014-ben azonban átlépték a kameruni határt, hogy kifejezetten az ottani keresztényekre vadásszanak.

Idén novemberben volt a Boko Haram működésének 10. évfordulója; és idén novemberben gyászolhatta a nigériai kormány és vele együtt a világ, hogy képmutató látszattevékenységnél alig-alig futotta többre, ami a terroristák megfékezését illeti.

A fulánikról nem is beszélve.

A kormány mostanra talán felébredt a problémára: a három szomszéddal együtt (Csád, Kamerun és Niger) alkotott koalícióval közösen lépnek fel a terrorizmus ellen.

A dolgok végső rendeződéséig a keresztények fokozottan ki vannak téve a tökéletes iszlám állam létrejöttéért harcoló Boko Haram támadásainak, ugyanis a hadsereg egyszerűen képtelen egy ekkora területet folyamatos felügyelet és védelem alatt tartani.

 

Fotó: The Defense Post

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre