Nagyságrendekkel kevesebb egészségtelen élelmiszert forgalmaznak a boltok

Az új egészségkultúra program egyik fontos eleme az életmódváltás, ami nemcsak intenzívebb felvilágosító munkával ösztönözhető, olykor rendeletekre is szükség van, hogy az élelmiszergyártók minél egészségesebb termékeket kínáljanak. Ebben a tekintetben hazánk 2019-ben hivatalosan is követendő példává vált az uniós tagállamok számára, mert radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Tájékoztatásuk szerint a növényi olajok hidrogénezése során keletkező ipari transzzsírsavak (TFA) mennyiségének csökkentését előíró rendelet érzékelhető eredményekkel járt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb kétéves együttműködése részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felmérése során azt is vizsgáltat, mivel helyettesítették a hazai élelmiszergyártók a kedvezőtlen élettani hatású transzzsírsavakat.

Az OGYÉI által végzett első elemzés kimutatta, hogy az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan, 20 százalékról 2 százalékra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság becsült TFA-bevitele is.

Hangsúlyozzák, a gyártók a továbbiakban úgy tehetnek a fogyasztók egészségéért, ha a kedvező hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó zsiradékokat részesítik előnyben a telített zsírokkal szemben.

Az egyes élelmiszerek transzzsírsav-tartalmáról az OGYÉI weboldalán jelenleg is elérhető adatbázis nyújt tájékoztatást: https://www.ogyei.gov.hu/egyeb_nyilvantartasok_listak/

A lakosságnak azt tanácsolják, hogy a lehető legritkábban fogyasszanak magas zsírtartalmú feldolgozott élelmiszereket,  például édes kekszeket, nápolyit, cukrászsüteményeket, alacsony kakaótartalmú bevonómasszás édességeket.

Forrás: MTI – Fotó: pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre