A tét, ki viselje a klímaváltozás elleni küzdelem terheit

Nem győztünk, de van esély győzelemre a karbonsemlegesség uniós kezelése ügyében – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A miniszter kifejtette: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének célját senki sem vitatja, a kérdés az, hogy ki viselje a terheit. A magyar kormány álláspontja az, hogy fizessenek a szennyezők, a multinacionális vállalatok és a nagy országok. Annál is inkább, mert a kitűzött cél, az EU karbonsemlegességének elérése 2050-ig Magyarországnak összesen ötvenezer milliárd forintjába, azaz minden egyes magyar számára minden egyes évben 170 ezer forintba kerülne.

Az EU formálódó, 2021 és 2028 közti költségvetése kapcsán hangsúlyozta, a magyar kormány számára az a fontos, hogy a kohéziós források ne csökkenjenek jobban, mint azt a nettó befizető Nagy-Britannia kiválása indokolná, azaz 10-15 százalékkal.

A Brüsszelben folyó jogállamisági eljárásról szólva Gulyás Gergely leszögezte: Magyarország számára több évtizedes diktatúra után valóban fontos a jogállam, az nem pusztán üres szó, mint azoknak a nyugat-európai politikusoknak, akik megsértésének ürügyén boszorkányüldözést folytatnak Magyarország ellen. Ebben a kérdésben nem bízunk az Unióban – jegyezte meg a miniszter.

A brit választások kapcsán azt emelte ki, hogy a választópolgárok döntését tiszteletben kell tartani.

A parlamenti házszabály módosításával kapcsolatban Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy minden munkahelyen vannak magatartási szabályok, amiket be kell tartani, hiszen a munkahelyeken dolgozni kell. A magyar Országgyűlés dolga a népakarat érvényesítése, a demokrácia fenntartása, értelmes érveken alapuló viták lefolytatása. Álláspontja szerint semmi olyat nem írtak elő, amit kifogásolhatna az ellenzék.

A színházakra vonatkozó új szabályozásról szólva Gulyás Gergely elmondta: amelyik játszóhely állami finanszírozást kér, annak szerződést kell kötnie a kormánnyal, ami az igazgató kiválasztását is befolyásolhatja. A Katona József Színházban kipattant zaklatási ügyre kitérve leszögezte: elfogadhatatlan, hogy a történteknek nincs semmi következménye a jelenlegi igazgatóra nézve.

Forrás: MTI – Fotó: pixabay.com