Tudja, melyik országban mi a legnépszerűbb autómárka?

Érdekes térkép jelent meg a napokban a Redditen, amelyet szemlélve megtudhatjuk, hogy melyik európai országban melyik autómárka típusaiból fogy a legtöbb. Elöljáróban annyit leszögezhetünk, hogy a régi mondás itt is igaz: minden szentnek maga felé hajlik a keze.

autómárkák

Forrás: Reddit

 

Azon valószínűleg nem is lepődünk meg, hogy a saját autógyárral és márkával rendelkező országok a hazait választják. Így lehetséges, hogy Németországban a Volkswagen, Franciaországban a Renault, Olaszországban a Fiat, Spanyolországban a Seat, Svédországban a Volvo, Oroszországban pedig a Lada a legnépszerűbb autómárka. A nagy országok mellett, mint tudjuk, Csehországnak és Romániának is van saját márkája – persze ma már mindkettő egy-egy nagyobb konszern része – így nem csoda, hogy előbbiben a Skoda, utóbbiban a Dacia viszi a prímet.

Az viszont különösen érdekes, hogy a kelet-nyugat törésvonal ezen a térképen is milyen jól kirajzolódik. A V4 országaiban mindenütt a Skoda tarol, míg a Dacia Románia mellett Bulgáriában is a legnépszerűbb.

Olyan nyugati országot ugyanakkor nem találunk, ahol e két márka valamelyike lenne a befutó. Illetve egy színes kivétel mégis akad: ki gondolta volna, hogy az izlandiaknak a Skoda a kedvence?

Fura, hogy a Volkswagen mennyire bejön az északi népeknek: a megfontolt skandináv országokban – nem meglepő módon Svédországot leszámítva – ezt a márkát választják legtöbben.

A végére pedig jöjjön két csemege az igazán ínyenceknek:

Két olyan ország van Európában, ahol japán autómárka a legnépszerűbb: Észtországban Hondából, Görögországban pedig Toyotából fogy a legtöbb.

Durvulnak a törpeállamok: Andorrában a BMW, míg San Marinoban és Monacoban az Audi  vezeti az értékesítési listákat.

Forrás: Reddit

Iratkozzon fel hírlevelünkre