A nemzet, amely igent mond a gyermekekre

Novák Katalin a magyar családtámogatási rendszerről a Catholic Heraldnak adott interjúját szemlézte a Mandiner.

Az Orbán-kormány politikájának egyik legvitatottabb része, hogy ösztönzi a párok gyermekvállalását – olvasható a lapban. Azokban az időkben, amikor a fiatalok úgy döntenek, hogy a környezeti terhelés miatt inkább nem vállalnak gyermeket (Lásd Harry herceg és Meghan), a család- és ifjúságügyért felelős magyar államtitkár más utat választ és inkább támogatja az embereket, hogy annyi gyermekük legyen, amennyit szeretnének – írja a londoni hetilap.

A támogatás elemeit részletezve azt írják: azok a párok, akik kijelentik, hogy gyermeket akarnak jogosultak lesznek egy alapjáraton is jó kondíciókkal rendelkező kölcsönre, amit a harmadik gyerek érkezése után el is engednek. Továbbá egy négygyermekes nőnek nem kell jövedelemadót fizetni. Ezen kívül létrehoztak egy lakhatási támogatást a gyermekes családoknak és egy rendszert a megosztott szülői szabadságra a gyerek első három évében. 

A családtámogatási rendszer részét képezi az is, hogy támogatják a gyermekek óvodai tanítását és napi háromszori vagy négyszeri ingyenes étkezét. A szegényebb gyermekek számára minden nyáron egyhetes tábort szerveznek.

Ez mind úgy hangzik, mint egy „feminista-szocialista Nirvana” vagy mint ha egy skandináv országról lenne szó

– írja Melanie Mcdonagh. De ez Magyarország és mindezek ellenére a Guardian egyik újságírója úgy látja, hogy ez egy jobboldali törekvés arra, hogy a nők otthon maradjanak. Egy svéd miniszter egyenesen kijelentette, hogy ez a fajta politika a ’30-as évekre emlékezteti – emlékeztet a Catholic Herald szerkesztője.

Novák Katalin, a korábbi közgazdász és három gyermek édesanyja ezt nem így látja – teszi hozzá Mcdonagh. 

Nem nevezném ösztönzőnek a politikánkat ezen a téren. Senkit nem akarunk rávenni semmire, mi csak lehetővé tesszük az embereknek, hogy annyi gyerekük lehessen amennyit szeretnének”

– mondta el a lapnak az államtitkár hozzátéve, hogy a fiatalok átlagosan 1-2 gyermeket vállalnának.

Ennek nyilvánvaló társadalmi előnyei lennének – összegzi a lap. Magyarország – mint általában az Európai Unió többi tagállama – nem képes demográfiailag reprodukálni önmagát, a magyar kormány pedig elutasítja a tömeges bevándorlást, amit olyan országok erőltetnek, mint például Németország.

Ezeknek a politikai döntéseknek más következményei is lettek, például csökkent az abortuszok száma” – teszi hozzá Novák Katalin. Az államtitkár szerint az Orbán-kormányt sokan kritizálják, de ezen a téren nehéz megérteni, hogy mi az ami nem tetszik.

Forrás: Mandiner – Fotó: pixabay.com