Jakub Baryla: A tettem után Nyugat-Európában nem lennék biztonságban

2019 augusztusában a lengyelországi Płock városában is tartottak melegfelvonulást, a médiafigyelem azonban nem erre, hanem egy akkor 15 éves fiúra irányult, aki egy keresztet feltartva állt a tömeg elejére. Elemi erejű tanúságtétele után gyűlöletcunami zúdult rá, ő mégis kitart.

A Varsótól nem messze, a Visztula partján fekvő városban komoly visszhangot keltett egy fiatal fiú bátor kiállása. A 15 éves Jakub Baryla a pride-felvonulás alkalmával állt ki a menet elé, kezében keresztet tartott a magasba, majd – saját biztonsága érdekében – a rendőrök vezették el. Tette felrobbantotta az internetet: konzervatív keresztények bátor hitvallót, neoliberális csoportok fizetett agitátort látnak benne. A lengyel fiatalember a minap (a magyar sajtóban elsőként) interjút adott az M5 csatornának adott interjút, ami végképp eloszlatja a kétségeket.

Az Ez itt a kérdés című műsorban a keresztényüldözés globális tendenciáiról esett szó, valamint arra keresték a választ, hogy miért került célkeresztbe a kereszténység a 21. században. Baryla ehhez kapcsolódva videóinterjúban idézte fel az augusztusban átélt tapasztalatait és beszámolt arról is, hogy milyen atrocitások érték az elmúlt pár hónapban.

„Nem érdekelt, ha bármelyik oldalról is támadnak engem, arra koncentráltam, hogy azt tegyem, amit tenni kell” – kezdte nyilatkozatát a lengyel fiatal. Baryla elmondta: természetesen eljutott hozzá sok dolog abból, amit róla terjesztettek az eset után. Ilyen volt például, hogy alkoholista körökben nevelkedett, vagy az, hogy pénzt kapott a cselekedetéért.

„Ezek komplett butaságok!” – összegzett, majd hozzátette, nála ez érzelmi kérdés volt,

Istenbe vetett hite miatt választotta ezt az utat. 

„Lengyelországban biztonságban érzem magam” – hangsúlyozta, ám hozzátette: cselekedete fényében Nyugat-Európában ez nem lenne így. 

Tervére vonatkozóan, miszerint pap szeretne lenni, a műsor szerkesztőinek elmondta: alkalmasságáról dönteni az elöljárók feladata lesz, de mindenképpen jelentkezni fog. 

„Újuljunk meg Krisztusban!” – kérte Baryla, hozzáfűzve: az egyház a modernizáció válságában van, de – ahogy Szent II. János Pál pápa tanította – a megújulást nem az egyházon kívül, hanem azon belül kell keresni. Ezen kívül felhívta a figyelmet a hit válságára és az emberek válságára is. Mint mondja, ez évtizedek óta tartó folyamat. Vissza kell térnünk az évszázados normákhoz, a tradíciókhoz – mondta.

Jakub Baryla szerint jelenleg szó sincs arról, hogy Európa keresztény, hiszen

a nyugat-európai törvények már nem a görög filozófiára és a keresztény erkölcsre épülnek.

Lengyelországban még nagyon sok jó példa van, így ez a tendencia ott nem érzékelhető – tette hozzá. Mint mondta, Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonlóan több közép-európai ország is tartja még magát, bár hazájában is vannak figyelmeztető jelek. 

 

Jakub Baryla nyilatkozata alább végighallgatható:

Jakub Baryla

Jakub Baryla szerint nem beszélhetünk keresztény Európáról, mert a nyugati törvények nem a katolikus vagy görög filozófiára, hanem a szocializmus, kommunizmus és az imperializmus elveire épülnek.A 15 éves fiú augusztusban kereszttel a kezében állt ki a rendőrsorfallal felvezetett tömeg elé a lengyelországi LMBT Pride felvonuláson.Tettéért, liberális körökben gyakorlatilag kiátkozták. A magyarországi médiában először tegnapi adásunkban nyilatkozott. Exkluzív interjúnkat láthatják teljes terjedelemben:

Közzétette: M5 – Ez itt a kérdés – 2019. december 12., csütörtök

 

 

A teljes adás, melynek Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, ifj. Lomnici Zoltán ügyvéd és alkotmányjogász, illetve  Vágvölgyi Gergely, lapunk főszerkesztője volt a vendége

 

Forrás: M5

Kiemelt képünk forrása a agencjagazeta.pl.

Iratkozzon fel hírlevelünkre