A kitartó polgármesternek hála, mégis felállították a betlehemet egy franciaországi városházánál

betlehem

Az egyházellenes tiltakozások ellenére Robert Ménard december 2-án ismét felavatta a betlehemet a Béziers-i városházán.

Robert Ménard 2014 óta a franciaországi Béziers polgármestere. Megválasztása óta minden adventben felállítják a betlehemet, amelyben december 25-én, karácsony napján helyezik el a megszületett Jézust ábrázoló szobrot.

Franciaországban az 1905-ös szekularizációs törvényt követően tilos a közintézményekben minden vallási jelkép viselése vagy kihelyezése. Létre is jött erre az úgynevezett Fédération nationale de la libre pensée (Nemzeti Szövetség a szabad gondolkodásért), amelynek célja, hogy

felkutasson és eltávolíttasson minden vallási jelképet a közintézményekből.

A Valeurs Actuelles nevű híroldal szerint a szervezet, amely kezdetben a vallási függetlenség megőrzéséért alakult, ma már igazi vallásgyűlölő lelkülettel igyekszik levadászni a keresztény értékeket képviselő szimbólumokat.

Ez a szövetség találta meg Robert Ménard-t is, majd 2018-ban a montpellier-i bíróság elé vitték az ügyet. Az ítélet szerint „el kell távolítani a városháza előcsarnokában kiállított betlehemet”, mivel az a hatóságok szerint szembe megy az 1905-ös szekularizációs törvényekkel.

A polgármester nem engedett az ateista nyomásnak, és ezek után is kihelyeztette a betlehemet, igaz nem az épület előcsarnokában, hanem az intézmény előtti térre.

Kijelentette, hogy a betlehemmel nem célja bárkit is provokálni, csupán egy több mint kétezer éves kulturális hagyományt kíván megőrizni.

Ezt a kijelentést támasztja alá, hogy az idei, december 2-i megnyitón a katolikus vallási vezetőkön kívül jelen voltak a másik két nagy monoteista egyház, a zsidók és muzulmánok képviselői is.

– Nem győznek nekem a békés együttélésről prédikálni, de íme, itt köztünk valóban megvalósult. (…) Tiszteletben tartjuk egymás vallását, és a köztünk lévő különbségekből közös pontokat hozunk létre – nyilatkozta a polgármester a Valeurs Actuelles-nek.

Maurice Abitpol, a Béziers-i zsidó közösség vezetője szintén azt nyilatkozta, hogy szerinte ez egyáltalán nem megy szembe a híres francia „laicité” (az állam vallástól való függetlensége – a szerk.) elvével.

Franciaországban igyekeznek nagyon komolyan venni az állam és az egyház szétválasztását, gyakran nevetségessé fajult intézkedésekkel üldözik a különböző felekezetek képviselőit. Tavaly például a BFM TV Marine Le Pennel készült interjújában utasították arra a kameramant, hogy a felvételen ne látszódjon a háttérben álló betlehem. Ezt később Le Pen Facebook-oldalán olvashattuk, aki felháborodottan tett közzé egy képet, amin viszont jól látszik a háttérben az istálló a Szent Családdal.