A Momentum zsetonként herdálja el értékeinket

Donáth Anna momentumos EP-képviselő szerint a felvidéki magyarok lehetnek büszke szlovákok is. De mégis milyen sorsközösség-vállalással szerezte meg annak jogát, hogy a felvidéki magyarok nevében beszéljen? Deme Dániel írása a Magyar Nemzetben.

„1990-et írtunk, hárman álltunk, felvidéki magyar gimnazisták a pozsonyi Hviezdoslav téren egy ötszáz fős szlovák ultranacionalista tömegben. A rendszerváltás után elkezdtek az országba visszaszivárogni a második világháborús fasiszta szlovák állam képviselői, kiszolgálói, hóhérai. Viszonylag kicsi, de annál lelkesebb hallgatóságra találtak a szlovák főváros körüli települések lakói között, akiket buszokkal hoztak fel a volt elnököt, Jozef Tisót éltető és a magyarok ellen durván uszító rendszeres tüntetésekre.” – idézi fel Deme Dániel teológus, egyetemi oktató a Magyar Nemzetben azt az időt, amikor még fiatalos lelkesedése és idealizmusa vezérelte.

Mindez Donáth Anna momentumos EP-képviselő kapcsán tört belőle felszínre, akinek a közelmúltban elhangzott meggondolatlan kijelentéseitől többeknek elállt a szava. Mint Deme Dániel írja, hosszú utat tettek meg a felvidéki magyarok addig, amíg elérték, hogy ne legyőzöttként kezeljék őket, és ne elmagyarosodott szlovákokként jelenjenek meg a történelemben. De mindemellett a szlovák nemzetnek megvolt az a belső potenciálja, hogy végül európai szellemben fogalmazza meg az együttélés törvénybe foglalt alapszabályait, kitegye magyar településneveket, elfogadja, hogy a magyarok magyarul tanulják a történelmüket, és főleg megtanulja azt, hogy az ott élő magyarok nem szlovákok, hanem szlovákiai magyarok.

„Donáth Annának ez a potenciálja miért nincs meg? Ha nem itt született, miért mondja többes szám első személyben, hogy „lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”. Pontosan milyen sorsközösség-vállalással szerezte meg annak jogát, hogy a mi nevünkben beszéljen, a mi érdekeinket képviselje, politikai szövetségeket kössön a nevünkben?” – teszi fel a cikk szerzője teljes joggal e kérdéseket.

Véleménye szerint azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, és az utolsó évszázadban hízelgés vagy fenyegetés ellenére is megőriztek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban, egy kis cinkos vállveregetésért cserébe.

A teljes írás itt olvasható.

Címlapkép: wikipedia (Készítette: Lilic – A feltöltő saját munkája, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29227825)

Iratkozzon fel hírlevelünkre