Tündököl a magyar szellemi élet – Átadták a Prima Primissima Díjakat

December 6-án, péntek este adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselőinek a Müpában. A gálaesten tíz kategóriában vehették át a díjat a jelöltek, többek között Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője, Dés László előadóművész, Tóth Ildikó színművész és Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és mesteredző.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor alapította 2003-ban. Az elismerés célja mindenekelőtt az, hogy a magyar értelmiség szellemi eredményeit megőrizze, a tudomány, a művészet, a kultúra és a sport fejlesztését erősítse, és egy olyan cím adományozása, amelynek értéke megkérdőjelezhetetlen a közvélemény részéről. A cím ezért politikától független. A Prima Primissima díjat figyelem, tisztelet, társadalmi elfogadás és őszinte elismerés övez. 2003 óta 170 Primissima, 340 Prima, 17 Közönségdíj, valamint tíz jubileumi Primissima díj került átadásra.

Célja, hogy példaképeket állítson a társadalom elé, akiknek munkássága, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára.

A díjakat tíz kategóriában adták át. Minden kategóriában három Primát választottak, és a végső szavazással közülük került ki minden kategóriában a Primissima-díjasa. A közönség által megszavazott személy pedig átvehette a Prima Primissima Közönségdíját.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a köszöntőjében elmondta, hogy a díjazottak névsora bizonyítja a magyar gondolkodók, alkotók, sportolók értékteremtésének rendkívüli mivoltát, és hozzájárulásukat a magyar és az egyetemes kultúra építéséhez. Ezen kívül hangsúlyozta, hogy

nem az számít az életben, hogy mit értünk el és mennyi vagyonnal rendelkezünk, hanem hogy kinek segítettünk, kinek tettük az életét jobbá. Kinek tudtunk visszaadni abból, amit mi kaptunk az élettől.

Kiemelte, hogy a gyerekeinknek kötelességünk megtanítani, hogy hogyan is legyenek emberek a gépek világában: egy gép lehet, hogy okosabb nálunk, de bölcsebb biztosan nem! Pontosan azokban a tulajdonságokban erős az emberiség, amiket az este során díjaztak.

A magyar sajtó kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió vezetőszerkesztője átveszi közönségdíjat az alapító Demján Sándor özvegyétől, Demján Sándornétól (j) a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2019. december 6-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Keresztes Ilona

Keresztes Ilona a Prima Primissima Közönségdíjat vehette át. Négygyermekes családanya, aki minden megmozdulásával hangsúlyozza a keresztény és a családi értékek elfogadását. Köszönőbeszédében elmondta, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorát azért szerkesztik a kollégákkal együtt, hogy segítsék a szülőket, nagyszülőket abban, hogy jól tudják nevelni a gyerekeiket. Hogy segítsék őket, annak érdekében, hogy a család jól működjön. Mert egy gyerek tovább menetele attól függ, hogy a családja mennyire működik egészségesen. Hangsúlyozta, óriási felelősségük van a felnőtteknek, hogy hogyan fogadják a kis jövevényeket.

„Nekem egy nagyon fontos dolog van a szívemen, hogy minden világba érkező gyermek születhessen meg. Mindenkinek legyen születésnapja.”

Keresztes Ilona a múlt héten adott interjút a Vasárnapnak, ahol többek között a családfelfogásáról, a munka és a család viszonyáról, és a hit gyermekeiknek való átadásáról is mesélt. Az interjú IDE kattintva olvasható.

Tóth Ildikó

1990-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, majd 1994-ben kapta meg a Jászai Mari-díjat, 2009-ben Érdemes művész lett, péntek este pedig a Prima Primissima díjat vehette át.

A finom lelki rezdülések színésznőjének tartják, számára a színház csinálás a legelevenebb művészeti ág, amely a leginkább élő módon tudja értelmezni azt a világot, amiben élünk.

Több mint húsz filmben szerepelt. Beszédében elmondta, hogy régóta misszióként gondol a hivatására, a szakmájára. Jelenleg a világ mozgása és figyelme nem igazán kedvez a színház csinálásnak, és ezért is tekinti hivatását egyfajta missziónak. „Egy olyan misszió, amiben az ember folyamatosan és megszakítás nélkül tanít és tanul, és

közös gondolkodásra hív, amiben azzal a vággyal és igénnyel és reménnyel, hogy változni, változtatni és fejlődni tudjunk, és képesek legyünk értelmezni magunk körül a világot, és benne önmagunkat elhelyezni és megérteni.”

Majd hozzátette, hogy éppen ezért tartja nagyon fontosnak a díj létezését. „Köszönöm a játszótársaimnak, akik alatt nem csak a színészpartnereimet értem, hanem ezt a nagy összművészeti játszást, és beleértve a közönséget, hiszen e nélkül a kommunikáció nélkül ez semmit sem érne.”

A magyar színház- és filmművészet kategória kitüntetettje, Tóth Ildikó érdemes művész, Jászai Mari-díjas színművész fogadja a kategória jelöltje, Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező gratulációját a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2019. december 6-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Dés László

Kossuth- és Liszt- díjas érdemes művész. Előadóművész, zeneszerző, nemzetközi szintű jazz zenész, zenekaraival a világ számos országában koncertezett. Fő hangszere a szoprán szaxofon. Több mint negyven filmhez írt zenét. Musicaljeit, a Valahol Európában-t, a Dzsungel könyvét és a Pál utcai fiúkat nagy sikerrel játsszák a színházak.

„Már régóta azt gondolom a hivatásomról – ami az előadó-művészet és a zeneszerzés – hogy,

ne magadat vedd túl komolyan, hanem azt, amit csinálsz. Mindnyájan keressük létezésünk értelmét, és szeretnénk megérteni és birtokba venni a világot, és a művészet és a zene voltaképpeni célja ez, hogy segít megtalálni a helyünket.”

Köszönőbeszédében elmondta, hogy bár a zeneszerzés magányos műfaj, mert a négy fal között születik, mindig vannak alkotótársak, akiknek köszönettel tartozik.

A magyar zeneművészet kategória kitüntetettje, Dés László Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, előadóművész, zeneszerző a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2019. december 6-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella

Nyugalmazott testnevelő tanár és mesteredző, ma is aktív szaktanácsadó. Azon kevés magyar röplabdázók közé tartozik, aki már az ötvenes években is elérte a nemzetközi szintet játékával. 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban. A női röplabda edzősködés úttörője. Több olimpián irányította csapatát. A kisfilmjében elhangzott:

„Nekem személy szerint a röplabda, a sport, az életem, az életcélom és az életvitelem volt. Nagyon sok buktató volt az életemben, de azt mondtam, hogy hálás lehetek, mert végeredményben azt csináltam, amit szerettem.”

A tíz kategória és díjazottjai

  • Magyar építészet és építőművészet kategóriában Bachman Gábor építész-tervezőművész
  • Magyar tudomány kategóriában Ádám Veronika orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
  • Magyar sajtó kategóriában Exterde Tibor szerkesztő-műsorvezető
  • Magyar képzőművészet kategóriában Bak Imre festőművész
  • Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus
  • Magyar sport kategóriában Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és röplabda mesteredző
  • Magyar irodalom kategóriában Ferdinandy György író, költő
  • Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Balogh Kálmán cimbalomművész
  • Magyar zeneművészet kategóriában Dés László előadóművész, zeneszerző
  • Magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Tóth Ildikó színművész
  • A Közönségdíjat pedig Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője vehette át.

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: portfolio.hu, hirado.hu, mediaklikk.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre