Szülés és születés

Minden szülés és születés maga a csoda, az élet csodája. Várakozva a világ legfontosabb születésének ünnepére, kíváncsiak voltunk arra, hogy az életet adó édesanyák hogyan élik meg a gyermekük születésének pillanatait, milyennek ítélik meg a szülésük körülményeit, milyen szülésélményre emlékeznek.

Felismerve a tényt, hogy mekkora jelentőséggel bír az édesanyák további gyermekvállalásában a már megtapasztalt szülésélmény, a Kopp Mária Intézetben átfogó kutatást végeztünk kétezer édesanya körében. A megkérdezett édesanyák többsége inkább pozitív, mint negatív szülésélményről számolt be, egy ötfokozatú skálán átlagosan négyesre értékelték a szülésük körülményeit. 

A beavatkozásoktól mentes szülést átélt anyák pozitívabban nyilatkoztak a szülésükről, mint akik császármetszéssel vagy veszélyeztetett várandósságot követően szültek. Amíg a természetes úton szülő nők kétharmada, addig a császármetszéssel szülők kevesebb, mint fele számolt be pozitív szülésélményről.

Az eredményekből az is kimutatható, hogy a családbarát környezet, a társas- és családi támogatás, így elsősorban az édesapa jelenléte a szülésnél egyértelműen pozitívan hat a szülés átélésére.

A házasságban élők általában örömtelibb szülésről számoltak be, az apás szülés az ő esetükben a leggyakoribb, átlagosan háromból két szülés esetében jelen van a férj is.

Ahogy Kopp Mária fogalmazott: „a nők senki másnak át nem adható hivatása a gyermekek világrahozatala”, ami amellett, hogy semmivel össze nem hasonlítható boldogság, egyúttal nehéz fizikai megpróbáltatás is az anyák számára, amihez sok lelki erőre is szükség van.

Ezért fontos a szülés során az apától, a családtól és nem utolsó sorban a kórházi szakemberektől kapott segítség testi, de lelki értelemben egyaránt. A családbarát szülés körülményeinek megteremtése, a pozitív szülésélmény hozzájárulhat ahhoz, hogy gyermeke világrahozatalára mindenki valódi csodaként tekinthessen vissza, olyan csodaként, amit érdemes újra és újra átélni, akárcsak a karácsony visszatérő örömét.  

 

Fűrész Tünde

Iratkozzon fel hírlevelünkre