5 adventi jó tanács, hogy szebb legyen a várakozás

Meggyújtjuk az első gyertyát: végre itt az advent! Nagyon vártam már, ugyanis ilyenkor úgy érzem, töltődik a lelkem, készülök valami olyanra, ami minden évemet bearanyozza – és ez nem az ajándékok mennyisége. Teljesen másról van szó. A fogyasztói társadalomban, a rohanásban, a feladatok és kötelezettségek között elveszve könnyen megfeledkezhetünk a várakozás lényegéről, az ünnep közeledésének öröméről és annak igazi mélységéről. Ezért összeszedtem öt jótanácsot, hogy valóban átélhessük az adventet.

  1. Heti egy roráté

Iktass be hetente legalább egy rorátét! A hajnali mise a legjobb módja annak, hogy elcsendesedve, Istennel meghittségben átgondoljuk, mit tervezünk megvalósítani a négy hét alatt, hol tartunk, mely céljainkat sikerült elérnünk, hol kell még fejlődnünk. Van valami különleges abban, hogy a munkába, iskolába indulás előtt a templom felé vesszük az irányt, és még sötétben beülünk a padba. Ez az „apró” plusz cselekedet úgy alapozza meg a napunkat, ahogyan semmi más. Ráadásul jó érzés, hogy a korán keléssel áldozatot hoztunk, és

a saját pihenésünk helyett Istent választottuk.

  1. Napi ima

Szerintem az imára a reggelek vagy az esték a legalkalmasabbak. Nem az egysoros fohászokra vagy köszönetekre gondolok, hanem a hosszabb, mély beszélgetésekre. Ha nem része ez a mindennapjaidnak, mikor lenne jobb alkalmad bevezetni, mint adventben?

  1. Ne hagyjuk utolsó percre az ajándékokat!

Ami a leginkább elronthatja az adventet, és eltereli a figyelmet a lényegről, az az ajándékokkal és azoknak beszerzésével járó stressz, időhiány és konfliktus. Az esetleges túlköltekezésről nem is beszélve. Könnyen, és akár észrevétlenül, de teljes sebességgel zuhanhatunk a vásárlás spiráljába, egyre távolabb az ünnep valódi tartalmától. Behúz a kényszer, az elvárás, hogy ajándékozzunk, hogy minél többet, minél jobbat, (minél drágábbat?) tudjunk szeretteinknek adni. Ha erre tudatosan készülünk, listát írunk, és november utolsó napjaitól elkezdjük beszerezni őket, akkor a stressz helyett öröm jelenik meg az életünkben: ugyanis boldogság tölt el, ha rágondolunk arra az illetőre, akinek éppen ajándékot választunk. Sokkal személyesebbé válik a folyamat, pláne, ha kézzel készítjük, vagy esetleg tárgyi ajándék helyett élményt adunk a másiknak.

  1. Minden este beszélgetés

Gyerekkorom óta minden este együtt vacsorázik a család. Ez persze sokkal több, mint egy vacsora. Beszélgetünk, elmeséljük, kivel mi történt aznap, mi lesz a következőn. Megvitatunk témákat, vagy csak nevetünk egy történeten, vicces szituáción. Ez a kis rituálé feltölt energiával, erőt ad, egy stabil és megbízható bázist és alapot nyújt, amiért várom az estéket, és hiányzik, ha valamiért elmarad (ha esetleg valaki nincs otthon). Bármennyire is fáradtak vagyunk, erre mindig van idő, mindig jólesik érezni, hogy támaszkodhatunk a családra. Aki egy kis meghittségre vágyik, vágjon bele az adventben!

  1. Adomány

Keressünk egy szervezetet, közösséget, akár magánszemélyeket, akik rászorulnak a segítségre, vagy csupán karácsony táján jólesne nekik, ha gondolnánk rájuk. Adományozzunk akár könyveket, ruhákat, ételt. Bármit, amivel úgy gondoljuk, hogy szebbé tehetjük az ünnepet valaki számára. Én a cipősdoboz kezdeményezéseket szeretem: minden évben összeállítok egy doboznyi játékot és könyvet. Ezeket különböző szervezeteknél lehet leadni, majd elviszik rászoruló gyerekeknek karácsonyi ajándék gyanánt.

Szerintem úgy teljes az ünnep, ha valakinek mi tesszük jobbá. E nélkül nem is karácsony a karácsony.

 

Maurer Fruzsina

 

Adventi tartalmainkért kattintson a képre!