Kibújt a zsákból a Gyurcsány-szög

Gyurcsány Ferenc kétségtelenül jól használja a közösségi médiát: az utóbbi időben Facebook- és Instagram-fiókja mellett YouTube csatornáját is beindította. Itt olyan kérdésekre válaszol, mint hogy mi akart lenni kiskorában, mi a kedvenc filmje, mi a hobbija. A bukott miniszterelnöknek alig titkolt célja, hogy azokat szólítsa meg videóival és megjelenéseivel, akik még nem voltak „politikai tudatuknál" 2006-ban.

Legújabb videójában pedig egyáltalán nem is titkolja ezt. Arra keresi ugyanis a választ, hogy mi történt 2006 őszén. Előzetesen annyit elárulhatok, hogy emberünk nem tanúsít megbánást az akkor történtek miatt.

Már a videó kezdetén kilép az eddigi laza, jófej, fiatalos politikus szerepéből, és magázódva szól fiatal nézőihez. Magyarország egyik legőszintébb, legtisztességesebb, legdrámaibb beszédeként hivatkozik az őszödi kormányüdülőben elmondott, majd kiszivárgott szavaira. Gyurcsány azonban ezt is tudja fokozni: a beszéd nyilvánosságra kerülését követő tüntetéssorozatra politikai puccskísérletként hivatkozik, a rendőrterrorról pedig csupán annyit mond, hogy

tudja, a rendőrsége (!!!) nem jól kezelte, de azt is tudja, hogy tudatosan provokálták. Sejtelmesen még azt is hozzáteszi, hogy talán éppen azok, akik most hatalmon vannak.

Feri azzal zárja videóját, hogy tisztességesek voltak, és azok is maradtak. Ezzel a bejegyzéssel nem az a probléma, hogy elferdíti 2006 valóságát és igazát. Mi, akik átéltük, mi akik a különböző városokban békésen tüntettünk az akkori kormány ellen, tudjuk, hogy mi történt. Mi csak mosolygunk ezen a másfél perces videón.

Azok a fiatalok azonban, akik 2006-ban 10 évesek vagy még annál is fiatalabbak voltak, már nem élték át azt a sokkot, amelyet akkor kapott az ország. És ők azok, akik Jófej Feri magyarázatát hallva 2022-ben elmennek szavazni.

Gyurcsány Ferenc és videói, nyomulása a fiatalok között komoly veszélyt jelent, amely ellen tenni kell valamit. Legalább annyit, hogy emlékeztessünk azokra a széttört emberi sorsokra, azokra a gyalázatos képsorokra, amelyek a 2006-os rendőrterror után maradtak. Akit érdekel, mi is történt valójában 2006 őszén, akinek halványulnak az emlékei, vagy aki megmutatná gyermekeinek, annak ajánlom ezt a videót.