Áder: Európa kiemelt érdeke, hogy Egyiptomban biztonság legyen

Európa kiemelt érdeke, hogy Egyiptomban biztonság legyen, és az ország sikerrel vegye fel a küzdelmet a terrorizmussal szemben - monda Áder János államfő csütörtökön Kairóban, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

A magyar államfő leszögezte: elképzelhetetlen Egyiptom nélkül a terrorizmus elleni küzdelem és a migrációs hullám megállítása.

A köztársasági elnök a gazdasági kapcsolatok lehetőségei közül a vízügyi együttműködést emelte ki, és reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy-két éven belül már konkrét eredményekről is beszámolhatnak a felek.

Míg a 20. századot az olaj évszázadának nevezte Áder János, addig a 21. század szerinte a víz évszázada.

A két ország vízügyi együttműködésének a vízfelhasználás hatékonyságát, a hálózati veszteség csökkentését, az egyre sokasodó lakosság növekvő vízigényét vagy a szennyvízkezelés problémáját kell érintenie – hangsúlyozta.

Áder János az Egyiptom és Magyarország közötti jó kapcsolatokat azzal is példázta, hogy az elmúlt két és fél évben harmadik alkalommal kerül sor államfői találkozóra. Ezek visszatérő témája a terrorizmus elleni küzdelem és a migráció, a kairói találkozón azonban szót ejtettek a demográfiai kihívásokról és a közös vízhasználat kérdéséről is.

Abdel Fattáh esz-Szíszi azt hangsúlyozta, hogy számos szinten szeretné még tovább javítani a két ország eddig is jó kapcsolatát. A többi közt a kereskedelmi árucserét és a gazdasági együttműködés egyéb területeit említette.

Eredményesnek nevezte a megbeszélést, amelyen megállapodtak egy negyedik találkozóról is a nemzeti, a gazdasági és a tudományos kapcsolatok erősítése érdekében. Erre jövőre Budapesten kerülhet sor – mondta.

Az egyiptomi elnök üdvözölte, hogy egyre több magyar látogat turistaként országába, amelyet igyekeznek egyre biztonságosabbá tenni.

Kitért Magyarország fontos szerepére az Európai Unióban és regionális szinten is, és minél szorosabb együttműködést szorgalmazott a nemzetközi kapcsolatok építésében. Közös érdeknek nevezte egy nemzetközi álláspont kialakítását a terrorizmus elleni küzdelemben.

Megvitatták Egyiptom térségének helyzetét is, kitérve Líbia és Szíria ügyére – tudatta. Kijelentette: a nemzetközi közösségnek ezen területek problémáinak rendezése érdekében is nagyobb erőfeszítéseket kell tennie.

Szólt a palesztin kérdésről is, amelynek igazságos rendezéséhez szerinte a kétállami megoldást kellene választani.

Áder János négynapos hivatalos látogatáson vesz részt Egyiptomban, amelynek keretében csütörtökön találkozik még Ali Abdel-Ál parlamenti elnökkel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre