Az ISIS Európába visszatoloncolt katonái „kiélesített kézigránátok”

Az Iszlám Állam (ISIS) európai katonái, akiket visszatoloncolnak szülőhazájukba, rendkívül nagy biztonsági kockázatot jelentenek – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában vasárnap.

Horváth József úgy fogalmazott, ezek az emberek azok után, amin átmentek, szinte „kiélesített kézigránátként” viselkednek. – A migráció pedig ezenfelül is sok biztonsági problémát vet fel: Svédországban a közép-afrikai és albán bandák háborúkat vívnak a terület felosztásáért – jegyezte meg a szakember.

Hozzátette: a földközi-tengeri útvonal egyre nehezebben járható, ezért egyre többen a Balkán felé indulnak, és Magyarország, Horvátország déli határainál jelennek meg. Ez versenyfutás az idővel, a migránsok igyekeznek bejutni Európába, mielőtt az ajtók záródnának.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint célszerű lenne kettéválasztani az emberi jogi aggodalmakat, elveket és a stratégiai érdekeket, például Törökországgal kapcsolatban. – A világ legnagyobb demokráciája, az Egyesült Államok is évtizedek óta szövetségese Szaúd-Arábiának – mondta.

A szakember arra is figyelmeztetett: az etnikai, genetikai alapú megkülönböztetés rasszizmus, az viszont nem, ha civilizációs jellemzők alapján kezelnek embercsoportokat, hiszen vannak, akik más kontinensekről az erőszak kultúráját hozzák magukkal Európába.

MTI

Fotó: M1/hirado.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre