Trócsányi: Milyen üzenetet hordoz az, hogy az európai életmódot népszerűsíteni kell Európában?

Új portfólió született az Európai Bizottságban az európai életmód népszerűsítéséért. De milyen üzenetet hordoz ez magában, mi fenyegeti az európai életmódot? Trócsányi László írása a Magyar Nemzetben.

Nagy port kavart a tény, hogy az új Európai Bizottságnak egyik biztosa az európai életmód védelmezéséért fog felelni. A baloldaliakban ez azonnal heves, félelemmel vegyes reakciókat szült, ezért az elnök asszony inkább  egy másik elnevezés mellett döntött: az európai életmód védelmezése helyett az európai életmód népszerűsítése lesz a portfólió megnevezése.

Az átkeresztelés után is a dolog továbbra is kérdéseket vet fel, amelyek Trócsányi szerint ebben az esetben a következők: Vajon fenyegeti-e valami az európai életmódot? Milyen üzenetet hordoz az a tény, hogy az európai életmódot népszerűsíteni kell Európában?

„Európára nem úgy tekintenek a polgárok, mint hősre, ahogy az Egyesült Államok állampolgárai teszik saját államuk esetében. Az új portfólió valójában a bizalom helyreállításáról kell hogy szóljon. Ha a bizalom nem áll helyre, akkor a szakadék egyre mélyebb lesz, és további váratlan fordulatoknak lehetünk majd tanúi.” – írja.

Trócsányi László kifejti: „Az európai életmód azonban nem egy könnyen megfogható fogalom. Vajon van-e egyáltalán egységes európai életmód? Szent Ágoston vallomásainak XI. könyve úgy érvel, hogy jelenünk nem más, mint emlékeink és várakozásaink egyvelege. Vannak közös gyökereink, amelyek összekötnek bennünket, és amelyeket megtagadni bűn lenne.

A tízparancsolat, a görög filozófia, a római jog, a kereszténység, a felvilágosodás, az emberi méltóság és a jogok tisztelete mind-mind olyan tényezők, amelyek összekötik Európa polgárait.

De vannak különbözőségeink, amelyek az eltérő nemzeti identitásokból tevődnek össze. Olyan, az önazonosságunkhoz kapcsolódó értékeink vannak, amelyek védelmezése az állami intézmények elsődleges feladata.”

Mindemellett az egyik legfontosabb igénye az európai polgároknak, hogy biztonságban élhessenek. Egykoron Európa terjesztette ki a világ más területeire gazdag kultúráját, ma pedig idegen kultúrák dörömbölnek kapuin. Ezáltal párhuzamos társadalmak alakulnak ki, a bevándorlók integrálása inkább kudarc, mint siker.

Véleménye szerint, ha a biztonságérzetet erősíteni akarjuk Európában, akkor meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét, és olyan migrációs politikát kell elfogadni, amely nem bátorítja, hanem mederben tartja a migrációt, fenntartva az egyes tagállamok szuverén jogát, hogy milyen módon vesznek részt az európai szolidaritásban.

„A cél az európai lakosság európai építkezésben megingott bizalmának helyreállítása, és ehhez nyújthat segítséget az újonnan felállítandó portfólió.”

A teljes írás itt olvasható.

Fotó: pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre