Internettel a terroristák ellen – fejlesztéseket indítottak Nigériában

A katonai válaszreakciók és a humanitárius segélyszolgáltatás is hatékonyabbá tehető az internet használatával.

Ahogy a Nigériában egyre elharapódzó humanitárius válságot a világ különböző szervezetei orvosolni próbálják, az internethálózat kiépítésétől azt remélik, a gyorsabbá váló kommunikáció drasztikusan előre lendítheti munkájukat – írja az International Christian Concern.

Az internet a sűrűn lakott, ám a Boko Haram által irányított területeken a segélyszervezeti munkatársak csoportjainak megszerveződését segítheti, ami pedig az ország egyéb részeit illeti, az országos lefedettségű szervezési-jelentési rendszer kiépítésével oda tudnak azonnali segítséget eljuttatni, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Mostanáig 111 segélyszervezet több mint négyezer munkatársa jelezte, hogy sok esetben nincsenek meg a tárgyi feltételek sem a stabil internetkapcsolat fenntartásához, ami által gyors és szervezett válaszcsapásokat tudnának mérni a Boko Haram és a térséget feldúló egyéb terroristák (például a fulánik) vérengzéseire.

A technikai háttér az Emergency Telecommunications Cluster (ETC – Vészhelyzeti Telekommunikációs Csoport) segítségével jöhet létre. Az ETC több segélyakciót is szervezett és levezényelt a terror által leginkább sújtott településeken, de Yolában megkezdték a Biztonsági Műveleti Központ kiépítését is.

 

Fotó: etcluster.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre