Rétvári: Karakterépítési versenyben a DK és a Momentum – ennek áldozata a nemzetpolitikai konszenzus is

Az ellenzéki pártok számára fontosabb a liberális ideológia, mint az, hogy magyarnak születtek

Megdöbbenéssel vegyes érdeklődéssel kísérhetjük figyelemmel a DK és a Momentum politikusainak ténykedését az utóbbi időszakban; azt, ahogyan a baloldali és liberális ideológiai igazodási kényszerük időről időre felülkerekedik a nemzethez tartozásukon – nyilatkozta lapunknak szombaton Rétvári Bence, a KDNP alelnöke.

A képviselő portálunknak megerősítette a köztelevízióban tett pénteki kijelentését, mely szerint bizonyos ellenzéki erők ártani kívánnak a magyarságnak. Úgy fogalmazott: megdöbbentő látni, ahogyan a Momentum és a Demokratikus Koalíció politikusai olyan szólamokkal élnek a határon túli magyarsággal kapcsolatban, avagy olyan példátlan gesztusokat tesznek a többségi nemzetek felé, amilyenekre parlamenti ciklusok óta nem volt példa. Hozzátette: ezek nem csak a határainkon belül keltenek felháborodást, hanem azon túl is. Emlékeztetett: a MÁÉRT pénteki ülésen résztvevő pártok mindegyike elítélte aláírásával az említett pártok nemzetpolitikai károkozását.

„Nem csak arról van szó, hogy a DK vagy a Momentum politikusainak általában véve nagyon alacsony fokú a nemzeti elkötelezettsége,

inkább az a helyzet, hogy számukra az ideológia jóval fontosabb, mint a nemzethez tartozás”

– hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve: mindezek mögött egyfajta ellenzéki politikai helyezkedési, karakterépítési manőver is sejthető.

Fotó: Vasárnap.hu

A KDNP alelnöke kitért arra: az ellenzéki oldalon vannak fokozatosan jelentéktelenné váló, eltűnő pártok, mint például az MSZP, az LMP és a Jobbik. Nekik – fűzte hozzá – már szinte esélyük sincs arra, hogy önálló karakterük legyen, „egyszerűen felolvadnak az ellenzéki nagy konglomerátumban”. Vannak ugyanakkor felemelkedő, új pártok, amelyek egyre jobban hatnak az ellenzék pólusaira: ilyen a DK és a Momentum – mondta.

Ez utóbbi két párt egyes megnyilvánulásaival a nemzeti konszenzust, a nemzeti minimumot is a köztük dúló versengés és a már említett karakterépítés áldozatává teszi. „Ehhez számukra semmi sem drága” – jelentette ki Rétvári, emlékeztetve arra, amikor a Momentum politikusai Erdélyben és a Felvidéken is a magyar pártok ellenében kampányoltak az ottani választások idején. A politikus szerint emiatt tartja folyamatosan napirenden a kárpátaljai magyarok magyar nyugdíjának ügyét a DK, ezért kerülhet sor arra, hogy a Momentum Washingtonban is Magyarország ellen dolgozik, vagy éppen látványosan „támadja” a DK-t, amikor annak képviselői Brüsszelben nem szavaznak meg egy bevándorláspárti javaslatot, ezzel hangsúlyozva azt, hogy a DK nem elég kemény a Fidesszel szemben – bezzeg a Momentum.

„Látható, hogy az egész nem más, mint ellenzéki helyezkedés, verseny azért, hogy ki tudja magát a legkarakteresebben szembeállítani a Fidesz-KDNP-vel. Ehhez felrúgják a magyar érdek mentén való politizálás nemzeti konszenzusát is, és magyarellenes szólamokat hangoztatnak határon innen és túl”

– fogalmazott Rétvári.

A képviselő felhozta azt az esetet is, amikor Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Erdélyben egyszerre idézte meg Kádár János és Horn Gyula szellemét. „Megidézte Kádárét, amikor azt mondta az erdélyi magyaroknak, hogy legyenek jó románok. És sikerült megidéznie Horn Gyuláét is, mikor anélkül egyezkedett román pártokkal, hogy előtte az ottani magyarokkal konzultált volna, a véleményüket kikérte volna” – részletezte.

Rétvári szerint a két párt már-már verseng abban, hogy „melyikük tud több faágat a küllők közé akasztani”, melyik tudja – alkalmasint – ügyesebben akadályozni Brüsszelben azt, hogy Magyarországnak jó portfólióval, erős pozícióval rendelkező biztosa és bizottsági tisztségviselői legyenek.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: Noha egyértelmű a szavazókért folyó harc az ellenzéki térfélen talpon maradt két ellenzéki párt között – ennek része a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügye is, akinek ügyvédi irodája világíthatja át a DK megbízásából a VII. és a XI. kerületi önkormányzatot – ugyanakkor

igazi, vérre menő kiszorítósdi nincs a Momentum és a DK között, ugyanis ami zajlik, az inkább az MSZP-SZDSZ valamikori csatározását idézi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre