Nyílt tudomány a kitűzött cél

A tudomány világnapját 2002 óta november 10-én ünnepeljük, amelynek idei témája a nyílt tudomány.

Az UNESCO által támogatott ünnepnap célja a tudomány népszerűsítése. Hazánkban régebbre nyúlik vissza a tudományok ünnepe, 1997 óta november 3-án tartják a Magyar tudomány napját, ami az évek során egy napról egy egész hónapra terebélyesedett.

Magyarországon 2003-ban rendezték meg először november 8. és 10 között Tudás és társadalom címmel a tudományos világ fórumot.  Ezen a találkozón Nobel-díjas tudósok, nemzeti akadémiák vezetői és kormányfők vettek részt a világ legtekintélyesebb tudományos folyóiratainak munkatársai mellett. A kétévente megtartott világfórum szervezését minden második alkalmmal Budapest vállalja. Ezen a fórumon alkalom nyílik a tudományos újdonságok bemutatására, és a kutatók egymásnak és a döntéshozóknak is prezentálhatják elért eredményeiket.

Az idei tudomány napjának a témája: “Nyílt tudomány, senkit sem hátrahagyva”. A rendezvényeken arra hívják fel a figyelmet, hogy a nyílt hozzáférést és adatok elérhetőségét a jövőben mindenhol egyformán biztosítani kell az egész társadalom számára. A különféle régióban és országokban ugyanis jelenleg hatalmas különbségek tapasztalhatók a tudományokhoz, technológiához és az innovációkhoz való hozzáférés terén. Cél, hogy ezeket a különbségeket megszüntessük, és hogy a tudományos adatok, eredmények és vélemények egy nyílt kommunikációban mindenki számára elérhetővé váljanak.

 

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre