Divat lett kutyatulajdonosnak lenni

Magyarországon hárommillió kutya él, amelyből 400 ezer Budapesten a becslések szerint. Ezek az állatok az ember legjobb barátai, mondják, és ez mára különösen igazzá vált. Kezdenek valódi gyerek-, férj/feleség- vagy barátpótlékként is szolgálni, és erre lassan már egy egész termék-és szolgáltató iparág épül – olvashatjuk Haiman Éva a Magyar Nemzetben megjelent cikkében.

A szerző elöljáróban négy barátnő történetét meséli el, közülük háromnak az  már életében megjelent a kutya. Volt, aki valóban vágyott rá, volt, aki csak beadta a derekát a társadalmi nyomának, de a végeredmény ugyanaz: bekutyáztak.

„A barátnők esete nem egyedi, és a bekutyázás szófordulat nagyon is valós jelenségre mutat rá: főként a még családalapítás előtt álló, tartós párkapcsolattal nem rendelkező hölgyeknél, de uraknál is mindinkább megfigyelhető, hogy egy négylábú lesz legfőbb társuk. Sátori Ágnes viselkedésterapeuta-állatorvos szerint addig nincs ezzel baj, amíg a kutya vagy a macska csak átmenetileg kerül az első helyre életünkben.” – írja.

A négylábú kedvencek térnyerése azért is nőhetett meg ennyire az utóbbi években, mert a hagyományos nagycsaládok széthullása, a létbizonytalanság, a technikai eszközök előtérbe és az emberi kapcsolatok háttérbe kerülése miatt egyre magányosabbak vagyunk.

A másik ok a „gyerek előtti gyakorlás”, ami egyre népszerűbb a fiatal párok körében. „A viselkedésterapeuta-állatorvos szakember kiemeli: a kutya valóban rendkívüli társa az embernek, de kutyaként kell kezelni. Nehéz megmondani, hogy ez napjainkban pontosan mit jelent, de az egyik végletet valahol a kert végébe kikötve, nyomorúságos körülmények között tartott négylábúak, míg a másikat nagyjából a szinte már szó szerint emberként kezelt ölebek jelzik.” – idézi a cikk írója a szakembert.

Erdő István kutyatréner szerint nem újdonság az ember erős kötődése az állatokhoz. Állítása szerint ugyan sokat fejlődtünk a kutyás kultúrában, de sok esetben nem vagyunk felkészülve a felelősségre, amivel az állattartás jár. Mivel népszerű ma „kutyásnak” lenni, sokan a rossz indokok miatt határozzák el, hogy belépnek e körbe, de sajnos a valódi elkötelezettség hiányából adódik, hogy az állatokkal nem bánnak megfelelően. Szerencsére azonban az ellenkezőjére is akad bőven példa, amikor egészséges keretek között családtagként kezelik a kutyákat, és ehhez ma már megannyi segítséget is kaphat mindenki.

„Az ilyen tudatos, felelős állattartás elősegítése az egyik legfőbb célja a kutyabarát.hu internetes portálnak, amely – mint egyik alapító tulajdonosa, Sziládi-Kovács Hajni fogalmaz – családi vállalkozás és szerelemprojekt. Hajni férjével, Sziládi-Kovács Tibor reklámszakemberrel 2012-ben indította a weboldalt, miután örökbe fogadták Mambát, a nagy testű cane corso keverék szukát és családtagként szerettek volna minél több helyre magukkal vinni, ám mivel nem találtak olyan portálokat, ahol válogathattak volna a kutyás vendéglátóhelyek közül, hát létrehoztak egyet.” – írja a szerző.

Az állattartás térnyerésével egy nagyon széles piaci rés is nyílt, a kutyamosótól a már wellnessbe hajló kutyapanziókig, a masszázstól a kutyapékségig és a házikoszt-gyártókig termékek és szolgáltatások végtelen tárháza áll rendelkezésre.

A teljes írás itt olvasható.

 

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre