A várnai csata történelmi üzenete ma is igaz

Emléktáblát avattak az 575 éve történt várnai csata évfordulóján Bulgáriában, ami a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a térségben élő nemzetek összefogásának fontosságára is figyelmeztet.

Soltész Miklós az avatás után az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a várnai csata emlékeztet arra, ha a térségben a nemzetek összefognak, nagy eredményeket tudnak elérni. Azonban, ha nincs meg Nyugat-Európa felől a szolidaritás a kelet-európai és a balkáni nemzetek felé, akkor nagy bajba kerülhet nemcsak a térség, hanem egész Európa is, mert ezek a nemzetek előbb-utóbb elvesztik önállóságukat, azokat a kulturális lehetőségeiket, amelyeket leginkább a kereszténység biztosít számukra.

Hozzátette: 575 évvel ezelőtt a török-oszmán seregek ellen küzdöttünk, most pedig pont a törökök kezében van a lehetőség, hogy megvédjék Európát egy közel hárommillió fős invázióval szemben.

A politikusa hangsúlyozta: nem mindegy, hogy a térség és Törökország kapcsolata hogyan alakul. Ezért nem véletlen, hogy Magyarország a legmagasabb szinten támogatja az együttműködést.

Mint fogalmazott Jól látjuk az iszlamizációt, azt az átalakulást, ami kulturálisan megrengeti Nyugat-Európa egyelőre még gazdagnak mondható, de lelkiekben egyre szegényebb területeit.

Sztáray Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a várnai csatát a magyar-bolgár baráti kapcsolatok egyik szimbólumának nevezve közölte: jövőre ünnepeljük a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének századik évfordulóját.

A térség népei közül sokan harcoltak ebben az ütközetben, ami az összefogást tekintve a ma emberének is példaértékű – jelentette ki hozzátéve, hogy a csapatok akkoriban is a keresztény Európát védték, hagyományainkat, értékeinket és életformánkat.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar szomszédságpolitika egyik fő iránya a balkáni nemzetek európai integrációs törekvéseinek segítése. A magyar kormány felmérte azt, hogy ha a szomszédsági és a regionális kapcsolatok jók, akkor az mindenképp hozzájárul a közös európai erőfeszítésekhez is.

A magyar kormány és a Magyarországon élő bolgárok közössége az emléktáblát a várnai csatában életét vesztett magyar-lengyel király, I. Ulászló nevét viselő parkban állította fel. Az emléktábla bolgár és magyar nyelven állít emléket Hunyadi János hadvezérnek és magyarok, bolgárok, lengyelek, csehek, románok, szerbek és ukránok alkotta hadseregének, amely 1444. november 10-én a térségben élő nemzetekért küzdött, és szenvedett vereséget.

 Az avatón a magyar kormány tagjai mellett részt vett Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes, jelen voltak a magyarországi bolgár közösségek vezetői is.

Forrás: MTI – Fotó: mng.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre