Uniós vezetők közzétettek egy nyilatkozatot a berlini fal leomlásának 30. évfordulóján

A berlini fal leomlása mérföldkő a világpolitika számára és egyben egy új fejezet kezdete az európai kontinensen – írja Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság ügyvivő elnöke pénteken a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából közzétett nyilatkozatában.

Juncker a nyilatkozatban a fal megszűnését élete egyik meghatározó időszakához köti, mivel az esemény előtt súlyos autóbalesetet szenvedett és háromhetes kóma után, éppen ezen a napon 1989. november 9-én tért magához. A fal leomlása saját életében és az világpolitikában is új kezdetet jelentett-vallja.

Berlin, 1961, légi felvétel – Fotó: Wikipedia

„1989 őszén az emberek kimentek az utcára: saját szabadságukat kockáztatták mindenki szabadsága érdekében. Bátorságuk ledöntötte a falat, összetartásuk megihlette az egész világot, békés forradalmuk örökre megváltoztatta a történelem menetét. Begyógyították a háborúk által szétválasztott Európa sebeit. Ezek az emberek történelmet írtak ahelyett, hogy elszenvedték volna” – írja a közlemény.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint a fal leomlása jobbá tette és megerősítette az európai embereket. Ez az esemény lehetőséget adott a jövő generációnak a szembenézésre a globális kihívásokkal, a közös értékekre és az emberi méltóságba vetett hitre alapozva.

Graffiti a Fal nyugati oldalán, Leonyid Brezsnyev (szovjet) és Erich Honecker (német) pártvezető legendás csókja – Fotó: Pixabay

„A fal leomlása óta Európa erősebbé vált a számos kihívás kezelésében. Több millió európai rémálma ért véget, akiket elnyomtak vagy fizikailag megsemmisítettek, csak azért mert az igazságot és a szabadságot keresték” – írja Sassoli közleményében.

A két uniós vezető egyetért abban, hogy az esemény emlékeztető kell, hogy legyen arra, hogy az európaiak ugyanolyan elszántan harcoljanak a szabad és demokratikus európai társadalmakért, mint ahogy a németek tették azon a napon.

A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén.

Az 1961-től 1989-ig álló fal a hidegháború alatt a kettéosztott Berlin, Európa megosztottsága és az elnyomás egyik fő szimbólumává vált. A kelet-német hatóságok 1989. november 9-én jelentették be, hogy a határ azonnali hatállyal megnyílik, aminek következtében a város keleti és nyugati felét elválasztó fal végleg ledőlt. Így ez a nap lett a jelképe annak, hogy Európa megosztottsága véget ért.

MTI /Fotó: Wikipedia

Határvonal, amely Németországot és Európát 1989. december 10. 10:15 óráig kettéosztotta. – Fotó: Wikipedia