Az írónő, aki egyetlen regénnyel vonult be az irodalomtörténetbe

Margaret Mitchel amerikai írónő az Elfújta a szél című regénnyel lett világhírű. Ez volt az első és egyben utolsó könyve.

Margaret Mitchell fiatalon megírta leghíresebb művét, az Elfújta a szél című regényt, amivel tulajdonképpen irodalmi pályafutása véget is ért. A regényen kívül egyetlen novelláját ismeri az irodalomtörténet, de az Elfújta a szél minden idők egyik legnagyobb sikere, és ez elég volt ahhoz, hogy az írónő neve örökre fennmaradjon.

1900. november 8-án született Atlantában Margaret Munnerly néven. Kisgyermekként, még mielőtt írni tanult volna, imádott történeteket kitalálni. Orvosnak készült, de tanulmányait félbehagyta négy hónap után, amikor édesanyja hirtelen belehalt az influenzába.

Azután éveken át az Atlanta Journal Sunday Magazin munkatársa volt. 1922-ben férjhez ment, de boldogsága nem tartott sokáig, hiszen alkoholista férje négy hónap után elhagyta, és soha többé nem tért vissza. Két évvel később már új férj volt mellette, akiben valódi társra talált. Második férje lelkesen támogatta feleségét az írói ambícióiban.

Egyetlen regényét, a 20. század talán legsikeresebb bestsellerét egy kartörést követően, kényszerpihenője alatt kezdte írni kockás füzetekbe. 1926 és 1929 között írta meg a Pulitzer-díjas művet, az Elfújta a szélt, de a közel 1000 oldalas műre kiadót nehezen talált.

Harminc kiadót is végigjárt, mire végül 1936. július 6-án megjelentették a művet, és az minden addigi eladási rekordot azonnal megdöntött.

A kiadást követő első öt évben három és félmillió példányt adtak el. Sokan lebecsülik a könyvet művészeti szempontból, hiszen tele van „bestseller elemekkel”. Az irodalomtörténet szerint azonban a regény jelentősége abban rejlik, hogy 70 évvel az észak és dél között dúló polgárháború után eddig kimondatlan tényeket fogalmazott meg, és az északiak megszállását rendhagyó módon a déliek szemszögéből írta le. Ez a romantikus történet az amerikai polgárháború időszakát öleli fel, Scarlett O’Hara és Rhett Butler szerelmén keresztül.

Magyar nyelven először 1937-ben adták ki Kosáryné Réz Lola fordításában. Megjelenése óta a könyv 37 országban, 27 nyelven  28 millió példányban jelent meg.

A filmiparban az egyik legnagyobb siker lett az Elfújta a szél filmváltozata, melyet 1939-ben forgattak Victor Fleming rendezésében, Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével. Az ikonikus filmet 8 Oscar-díjjal és 13 jelöléssel ismerték el.

A könyvkiadók hiába buzdították az írónőt a regény folytatására, ő nem volt hajlandó megírni. Fiatalon, 49 évesen egy részeg taxisofőr elgázolta atlantai háza előtt, az írónő öt nappal később, 1949. augusztus 16-án belehalt sérüléseibe.

Halálának híre körbejárta az egész világot. Az amerikai elnök, Harry S. Truman úgy emlékezett meg róla, mint „a művész, aki egy örök könyvet adott a világnak”.

Kiemelt kép forrása: Wikipédia

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre