Mi másnak kellene nevezni az abszurd, ostoba és félrevezető kérdéseket?

Steve Rosenberg Magyarország határvédelmét a vasfüggönnyel hozta párhuzamba, amit egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni.

„Abszurdnak, ostobának, félrevezetőnek és hülyének is nevezte Kovács Zoltán kormányszóvivő a BBC újságírójának kérdéseit. Ezt maga Steve Rosenberg, a BBC újságírója osztotta meg a Twitteren, aki filmet készít Magyarország és Oroszország kapcsolatáról 30 évvel a vasfüggöny leomlása után.” Mint fogalmaz: „Ez a szörnyű hír úgy futott keresztül az ellenzéki médián, mint amikor citromot cseppentenek az osztrigára, amely ettől megvonaglik. Az ellenzéki sajtó és sajtómunkások, valamint az osztriga állaga és gerincessége közötti megdöbbentő hasonlóság miatt különösen helytálló ez a hasonlat.

A hír kapcsán Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben megjelent cikkében elemzi az esetet.

Felteszi a kérdést, hogy vajon miért is nevezte abszurdnak, ostobának és hülyének a BBC tudósítójának kérdéseit Kovács Zoltán!

„Azért, mert a BBC tudósítójának kérdései abszurdak, ostobák és hülyék. Miképpen a BBC tudósítója, Steve Rosenberg maga is abszurd, ostoba és hülye, csak sajnos nem olyan kedves és kacagtató módon, mint például a Csengetett, Mylord? brit arisztokratái és prolijai, hanem véresen komolyan és felháborítóan. Steve Rosenberg pontosan annyira abszurd, ostoba és hülye, mint az a világ, az a kocsonyás közeg, amely kitermelte őt. Rosenberg éppen olyan, mint maga a Nyugat.” –  adja meg a kérdésre a szerző a választ.

Steve Rosenberg a vasfüggönyt és a berlini falat vonta párhuzamba a határainkat védő kerítéssel a szerb határon. Minderre az „erősen szimbolikus” kifejezést vélte találónak, amit Bayer viszont inkább arra használna, ahogy „az angolok eljátsszák a jófiút”.  Véleménye szerint ugyanis a brit birodalom hatalmát és gazdagságát annak köszönheti, hogy leigázta és kirabolta a fél világot.

Túszul ejtettétek a fél világot, kiraboltátok a fél világot, tömeggyilkosságokat és háborús bűnöket követtetek el mindenhol, de mindig eljátszottátok a hibátlan gentlemant – ez elég szimbolikus, nem? – fogalmazza meg újabb költői kérdését.

A népszerű publicista írásában arra is emlékeztet, hogy a britek találták fel a koncentrációs tábort a búr háborúban.

„Tudod mi a szimbolikus, Rosenberg elvtárs? Az, hogy mi mást sem tettünk történelmünk során, mint harcoltunk a szabadságunkért. Aztán a te hazád hathatós, becstelen és aljas közreműködésével elvesztettük ezeréves országunk és népességünk kétharmadát. Az a szimbolikus, ahogy 1956-ban a magyar fiatalok, szinte még gyerekek, benzinespalackokkal estek neki a világ legrettenetesebb hadseregének, míg ti odahaza a színfalak mögött megegyeztetek a szovjetekkel, hogy végezzenek itt hamar, szabad kezet kapnak. Miközben persze a BBC hangosan szörnyülködött és biztatta a magyar srácokat, hogy haljanak meg nyugodtan.” – írja Bayer, és hozzáteszi, hogy ez a generáció még köztünk él.

Kitér a szovjet kapcsolatokra is, mikor annak idején Sztálinhoz fűződő viszonyuk ma már nem tünteti fel őket túl jó színben, és felidézi, mikor Ceausescu az angol királynő vendége volt.

Mindezek után minket, magyarokat vesznek elő, mert Putyinnal szóba állunk „ De ha Putyin ugyanaz az alkoholista barom lenne, mint Jelcin volt, és színes üvegcserepekért eladná nektek az orosz ásványkincseket, akkor nem lenne vele semmi baj, igaz? Hiszen tudjuk: Angliának nincsenek barátai, csak érdekei.”

Írásának végén a szerző megjegyzi:„Amúgy te annál a BBC-nél dolgozol, amelyik készített egy dokumentumfilmet a londoni no-go zónákról, majd néhány hét múlva nekiesett a magyar külügyminiszternek, hogy miért beszél no-go zónákról, hiszen no-go zónák nincsenek is? Ez a munkahelyed, Rosenberg elvtárs? Ez sok mindent megmagyaráz.

S csak hogy világos legyen: nem az a legnagyobb baj veletek, hogy abszurdak vagytok, ostobák és hülyék. Hanem az, hogy aljasok és becstelenek.”

A teljes írás itt olvasható.

Fotó: pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre