A 21 Líbiában kivégzett mártírra emlékeznek a kopt keresztények

A nevüket viselő templom közössége azért küzd, hogy Líbia az utolsó vértanú testét is átadja Egyiptomnak.

Katedrális épült annak a 21 mártírnak a tiszteletére, akiket az ISIS terroristái 2015-ben fejeztek le Líbiában. Az esetről egy ötperces videó is tanúskodik. A videónak „A kereszt emberei, az ellenséges egyiptomi egyház követői” címet adták. A beszámolók szerint az áldozatok, haláluk előtt keresztény himnuszokat énekeltek és imádkoztak. Húszan közülük egyiptomiak voltak, de volt köztük egy ghánai férfi is.

Miután a holttestekre 2017-ben rátaláltak, további egy évbe telt, míg sikerült az egyiptomi mártírok földi maradványainak elszállíttassa a katedrálisba, amely végső nyughelyük, s melyet az ő tiszteletükre neveztek el.

2018 májusában húsz holttestet szállítottak át repülővel Egyiptomba. A tiszteletükre emelt templomot (A Hit és a Haza Mártírjai templom) a „mártírok falujában” állították fel, Al-Aourban, Minya kormányzóságban.

A templomi közösség tavaly emlékezett a vértanúk halálának harmadik évfordulójára. Ekkor megállapodásra is jutott a líbiai kormánnyal, hogy megkaphassák a huszonegyedik, ghánai férfi testét is. Az ügy kapcsán két hónappal ezelőtt is találkoztak a templomi elöljárók a líbiai nagykövettel, de még mindig nem született hivatalos megállapodás a test elhelyezésének időpontját illetően.

 

Fotó: Coptic literature

Iratkozzon fel hírlevelünkre