DR. CSOK rendel: Hogyan működik a jelzáloghitel-elengedés?

2019. július 1-je után az eddig a harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén a lakáshitel-tartozásokhoz nyújtott 1-1 millió forint jóváírás lehetőségét kiterjesztik a második gyermeküket váró egygyermekes családokra is (1 millió forint összegben), a harmadik gyermek születése esetén pedig 4 millió forintra emelik az összeget (a további élveszületések esetén ezután is 1-1 millió forint jár).

Eddig a harmadik és további gyermekek után 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzálog-hiteléből. Jogosultak lehetnek azok a három- vagy többgyermekes családok, ahol a harmadik vagy további vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek 2018. január 1-e után született, vagy a kérelem benyújtásakor az édesanya már a 12. hetét betöltött várandós. A házastársak és az élettársak a támogatást kizárólag együttesen igényelhetik, abban az esetben is, ha a jelzáloghitel-szerződésnek csak az egyik fél az alanya. A támogatásra való jogosultság megállapításakor a házastársakkal, illetve élettársakkal közös háztartásban élő kiskorúak vehetők figyelembe.

2019. július 1-jétől már a második gyermek után igényelhető az 1 millió, a harmadik gyermek után pedig 4 millió, további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére (amennyiben a gyermek 2019. július 1-jén vagy azt követően születik).

Kik igényelhetik?

  • Büntetlen előélet, vagy a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesítés.
  • Köztartozás-mentesség.
  • Az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratokban tudomásul veszi, hogy a más személy által igényelt támogatásnál már számításba vett gyermek a támogatás igénylésénél nem vehető figyelembe.

Hogyan lehet igényelni?

A jelzáloghitel-tartozás csökkentésére irányuló kérelmeket a lakás fekvése szerinti megyeszékhelyen működő járási hivatalok (Pest megyében és a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatalának XIII. Kerületi Hivatala) lakástámogatási ügyfélszolgálatain, valamint bármelyik kormányablakban (továbbítás céljából) lehet személyesen benyújtani.

Forrás: Csalad.hu, Kormanyhivatal.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre