Minden családbarát munkahely kincs!

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy nyugodt munkakörülmények biztosításával sokkal jobb teljesítmény, nagyobb hatékonyság várható el a munkavállalóktól, és így a munkaadó cégek jelentős pluszbevételhez, profithoz juthatnak. Ezzel szemben a stresszes, dolgozóikat a végletekig kizsigerelő vállalatoknál jelentkező cserélődés, a munkavállalókat előbb-utóbb elérő kiégés komoly károkat okoz, és ez nemcsak a munkavállalóknál jelentkező fizikai, mentális tüneteket jelenti, hanem a munkaadónál jelentkező folyamatos extra kiadásokat is. Ma már talán közhely az, hogy nem lehet sikeres vállalatot építeni olyan emberekkel, akiknél nincs megfelelő egyensúlyban a magánélet és a munka.

Ezt a felismerést követe egyre több munkáltató törekszik az egyensúly megtalálására, a nyugodt munkakörülmények biztosítására. Ezt pedig a leghatékonyabban úgy lehet elérni, ha nem csak a munkavállaló személyes igényeit nézik, hanem a családjára, a családja felé való kötelezettségeire is tekintettel vannak. Ezt a munkahelyeken is megjelenő családi szemléletet nevezzük családbarátságnak. Szerencsére az utóbbi időben egyre inkább terjedőben van ez a szemlélet, és egyre több munkahelyen figyelnek a családbarát körülményekre, sőt kifejezetten törekednek arra, hogy újabb és újabb ötletekkel kössék magukhoz a dolgozókat és a családjaikat.

Természetesen erre sokszor nem a társadalmi felelősségvállalás ösztönözi a vállalatokat, hanem a saját jól felfogott érdekük, a hosszú távú vállalati szempontok, a biztos munkaerő, a társadalomban róluk kialakuló pozitív kép, és a fent említett hatékonyság növelés. Az indíték a családok szempontjából azonban nem számít. A lényeg az, hogy mind a családok, mind a munkáltatók, mind az ország szempontjából az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy mindenki ugyanazt szeretné, a családbarát munkahelyek elterjedését.

Fontos leszögezni, hogy a családbarát munkakörülmények megvalósítása nem azt jelenti, hogy nyakra-főre extraköltségekbe kell vernie magát a munkáltatónak. Éppen ellenkezőleg, a családbarát környezet megteremtésének rengeteg olyan apró összetevője van, amiknek nem is az anyagi vonzata a lényeges, hanem inkább csak megfelelő hozzáállást, érzékenységet, egy család működésének végiggondolását igénylik.

A téma fontosságát civil szervezetek is észrevették, közülük is úttörő szerepet játszik a családbarát munkakörülmények elterjesztésében Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. 2013 óta minden évben díjazzák az év Családbarát Vállalatait, és így a rendelkezésére álló eszközeikkel ösztönzik a cégeket, a kicsi, a közepes és a nagyvállalatokat is arra, hogy a családbarát szemlélet alkalmazzák, mások jó gyakorlatát átvegyék, illetve új megoldásokat találjanak ki.

A munkáltatók rengeteg megoldást mutattak be az elmúlt években, ilyenek például a különböző mértékű munkaidő kedvezmények, aktív kapcsolattartás a gyermekével otthon lévő szülővel, családi rendezvények, nyári táborok szervezése vagy éppen munkahelyi bölcsődék, családi szobák kialakítása.
Többek között ezeknek a megoldásoknak a támogatására jelentette meg a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a bölcsődeépítéshez kapcsolódó építészeti ötletpályázat felhívását, ahol a cél a szükséges alaprajzi elrendezések, funkciósémák kidolgozása, valamint a pályázók által a legjobbnak tartott építészeti megoldások bemutatása.

A pályázat másik oka pedig, hogy Magyarországon a családok 86% támogatja a kétkeresős családmodellt -ahogyan a KINCS közvéleménykutatásából az kiderült-, amelynek megvalósításához az kell, hogy a szülők biztonságos helyen tudják a gyermekeiket. Ezek a helyek pedig a bölcsődék fejlesztésével, új férőhelyek biztosításával valósíthatók meg. Nem véletlen, hogy a kormány a Családvédelmi Akcióterv keretei között 70 000 bölcsődei férőhely elérését célozta meg.

Fűrész Tünde 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!