Demszky Gábor máris a Világbankot hívná Budapestre

Még csak pár nap telt el az önkormányzati választás óta, de máris szaporodnak a kért vagy kéretlen tanácsadók Karácsony Gergely baloldali főpolgármester körül. Azt nem tudjuk, szabaddemokrata elődje, Demszky Gábor melyik kategóriába tartozik, az viszont biztos, hogy már a választás másnapján kifejtette a Klubrádióban, mit is kellene tennie Karácsonynak.

Demszky szerint ugyanis Budapest új vezetése nem számíthat pénzre a kormánytól. Mondta mindezt annak ellenére, hogy Orbán Viktor már a választások estéjén együttműködést ajánlott. Karácsony Gergely vasárnap így nyilatkozott lapunknak: „Amint megkaptam a megbízólevelemet, akkor hivatalosan fogok a miniszterelnökhöz fordulni, hogy beszéljük meg a közös ügyeinket”. De nézzük, miben látja Demszky Gábor a kiutat és a lehetőséget Karácsony Gergely számára!

1. Privatizáció.

Bár a volt főpolgármester konkrétan nem mondta ki, hogy el kellene adni a kínkeservesen visszavásárolt fővárosi vagyont (például a Vízműveket), utalt rá, hogy ez a forgatókönyv sem ördögtől való. Szerinte ugyanis az általa vezetett városnak az első Orbán-kormány idején éppen ezért volt pénze. Ahogyan fogalmazott:

Húsz évvel ezelőtt az volt a főváros szerencséje, hogy a privatizációkból adódóan több tízmilliárd forint tartaléka volt, amiből működtetni tudták Budapestet, és beruházásra is jutott.

Azt már nem tette hozzá, hogy a privatizált cégek többsége külföldi kézbe került, és az új tulajdonos amennyi pénzt tudott, kivitt az országból ahelyett, hogy azt a szolgáltatás fejlesztésére vagy az árak kordában tartására fordította volna. 

2. Világbank.

Demszky Gábor eget rengető ötlete, hogy Karácsonynak fel kellene vennie a kapcsolatot a Világbankkal, hogy közvetlenül forrásokhoz jusson. Tenné mindezt annak ismeretében, hogy a kormánynak 2010 után 6 évébe telt, hogy kiszabaduljon az IMF és a Világbank béklyójából. A receptet ugyanis ismerjük. A nemzetközi pénzügyi szervezetek a hitelért cserébe nemcsak kamatot várnak, hanem azt is, hogy beleszóljanak a kölcsönt felvevő munkájába. Nem mellesleg 

a Tarlós István vezette önkormányzat 9 évig küzdött azért a kormánnyal karöltve, hogy leépítse a főváros adósságállományát, és mára odáig jutottak, hogy Budapestnek csak fejlesztési hitele van. Ezt az eredményt veszélyeztetné Demszky ötlete.

3. Frans Timmermans.

Az Európai Bizottság leköszönő első alelnökével szemben különös fétise van a magyar baloldalnak. A 2018-as kampányban az MSZP és a Párbeszéd szövetsége látta benne a kampány megmentőjét, most pedig Demszky látja benne a főváros jövőjét. Szerinte ugyanis – ahogyan fogalmazott –,

a fejlesztések csak akkor lehetségesek, ha ehhez szövetségeseket talál a főpolgármester. Ezért kell a világvárosi rang, és ezért kell meghívni az Európai Bizottság baloldali alelnökét, Frans Timmermanst, aki nagyon jól ismeri Magyarországot és Budapestet.

Demszky azt már nem fejtette ki, hogy Timmermans vajon mit csinálna Budapesten, de eddigi tevékenysége alapján abban biztosak lehetünk, hogy nem az Orbán-kormányt dicsérné.

A volt szabaddemokrata főpolgármester tervei tehát teljes antitézisét jelentik mindannak, amit a kormány és a kormánypártok a világról, a városvezetésről, egy rendszer működtetéséről gondolnak. Egyben biztosak lehetünk: ha Karácsony Demszky terveit hajtja végre, a Fidesz-KDNP 2024-ben kampány nélkül is visszaszerzi Budapestet.

A Demszky Gáborral készült beszélgetés itt meghallgatható!

Iratkozzon fel hírlevelünkre