FRISSÍTETT – Lengyel választások – Győzött a Jog és Igazságosság párt az exit pollok szerint

Vasárnap délig a szavazásra jogosultak 18,14 százaléka járult az urnákhoz Lengyelországban a parlamenti választások napján, ez az arány valamivel nagyobb, mint az előző parlamenti választások idején – közölte délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW) alelnöke, Sylwester Marciniak.

21:29

Lengyel választások – Győzött a Jog és Igazságosság párt az exit pollok szerint

Megnyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, mely az urnazárás után közölt exit pollok szerint a szavazatok 43,6 százalékát kapta meg, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 27,4 százalékára tett szert.

A részvételi arány rekordmagas, 61,1 százalékos volt.

Az Ipsos által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a második legnagyobb ellenzéki erővé nőtte ki magát a voksok 11,9 százalékával az a baloldali szövetég, amely a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból áll.

Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a Lengyel Parasztpárt (PSL), valamint a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz’15 mozgalom alkotta szövetség, melyre 9,6 százalék szavazott. Bejutott a voksok 6,4 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is. A PiS-nek a 239 mandátummal önálló többsége lehet a 460 fős alsóházban, amennyiben a végleges eredmények megerősítik az exit pollt.

MTI

19:00

Sokkal többen szavaztak Lengyelországban 17 óráig, mint az előző parlamenti választáson

A szavazásra jogosultak 45,94 százaléka járult az urnákhoz vasárnap 17 óráig Lengyelországban, ez közel hét százalékkal több, mint az előző parlamenti választásokon eddig az időpontig – közölte délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW) alelnöke, Sylwester Marciniak.

A 2015-ös választásokon 38,97 százalékos volt a 17 óráig jegyzett részvételi arány, a szavazóhelyiségek bezárásáig az erre jogosultak közel 51 százaléka voksolt.
A PKW sajtóértekezletén közel 160 kisebb, a vasárnapi szavazás folyamán történt incidensről számoltak be.

Az este 21 óráig tartó szavazáson az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg. Felmérések szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ismét abszolút többségre tehet szert, rajta kívül három vagy négy ellenzéki tömörülés juthat be a parlamentbe.

MTI 

****

A rendszerváltás óta eddig kilenc alkalommal tartottak parlamenti választást Lengyelországban. A legutóbbi, 2015-ös szavazáson délig 16,47 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 1,67 százalékkal kevesebb, mint most. A szavazóhelyiségek bezárásáig 2015-ben az erre jogosultak viszonylag nagy hányada, közel 51 százalék voksolt.

Leszámítva az első, részben szabad 1989-es választást, amelyen 62,7 százalékos volt a részvételi arány, a legtöbben eddig a 2007-es parlamenti választásokon szavaztak (53,9 százalék).
A PAP hírügynökség szerint rekordmagas részvétel várható külföldön, többek között a budapesti lengyel nagykövetségen, ahol többen mint bármikor, 1,3 ezren regisztráltak a szavazásra, és a választópolgárok a délelőtt folyamán hosszú sorban várakoztak, hogy leadhassák voksukat.

A PKW sajtóértekezletén közel száz kisebb, a szavazás folyamán történt incidensről számoltak be.

A szavazáson az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg. Felmérések szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ismét abszolút többségre tehet szert, rajta kívül három vagy négy ellenzéki tömörülés juthat be a parlamentbe.

A szavazóhelyiségek este 21 óráig tartanak nyitva. Ezt követően a fő lengyel hírtelevíziók közlik az exit poll-felmérések eredményeit. A választás hivatalos eredményeit feltehetőleg kedden teszik közzé, hétfőn pedig ismertetik az ötszázalékos választási küszöböt átlépő tömörülések listáját.

MTI