Az egyetlen mohácsi jelölt nem foglalja el a polgármesteri széket, ha…

Csorbai Ferenc, az MSZP mohácsi polgármesterjelöltje azt nyilatkozta a Népszavának, hogy nem ül a polgármesteri székbe, ha kevesen szavaznak rá. Mint köztudott, Szekó József, a város kormánypárti polgármestere, polgármesterjelöltje nemrég váratlanul elhunyt, így Csorba maradt az egyetlen polgármesterjelölt – akár egyetlen szavazói vokssal is „besétálhat”. Fontos kérdés, hogy mit tart „kevés” szavazónak.

Szekó József kormánypárti polgármester közelmúltbéli tragikus halála után a nemzeti oldalnak már nem volt törvényes lehetősége másik jelöltet indítani, így egyedüli indulóként az MSZP-s Csorbai Ferenc maradt ringben. Ő viszont – noha több párt és szervezet is hangot adott ezzel kapcsolatban elégedetlenségének – nem lépett vissza a körülményekre való tekintettel. Azaz vasárnap egyedül az ő nevét láthatták a polgármester személyére vonatkozó szavazólapon a mohácsiak. 

A választásról a baloldali Népszava azt írta, a mohácsiak közül sokan úgy vélik, hogy Csorbai Ferencnek vissza kellene lépnie a vasárnapi megmérettetéstől, mert, ha egyedül indulva győz, akkor az eredmény nem a mohácsiak akaratát tükrözi. Ha Csorbai visszalép, akkor időközi választást kellene kiírni, s a Fidesz-KDNP szövetség állíthatna új jelöltet.

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy Csorbai a posztját akkor nem foglalná el, ha „kevesen” szavaznak rá. Hogy mennyit érez kevésnek, azt a Népszava kérdésére nem árulta el.

„Érdemes megjegyezni, hogy ha a híresen Fidesz-párti Duna-menti városban kormánypárti lesz a testület – márpedig erre megvan az esély –, akkor a fideszes városatyák kollektív lemondással új választást kényszeríthetnek ki Mohácson” – írja a Népszava.

Amennyiben a testület működése több mint konfliktusos, akkor Csorbai is lemondhat, ebben az esetben csak időközi polgármesterválasztást kell kiírni.

A helyi Mohácsi Újság.hu pénteken zárult szavazásában arra a kérdésre, hogy vissza kellene-e lépnie Csorbai Ferencnek, a válaszadók elsöprő többsége igennel válaszolt. Összesen 1599 voks érkezett, a válaszadók 75 százaléka (1198-an) vélekedett úgy, hogy Csorbai Ferencnek vissza kellett volna lépnie, s mindössze 401-en (25 százalék) gondolták úgy, hogy nem.

Öt esztendeje Szekó József mellett Csorbai Ferenc is indult a voksoláson. Akkor így alakult a voksolás végeredménye:

Szekó József FIDESZ-KDNP 3375 szavazat, 69.72 %
Csorbai Ferenc MSZP 567, 11.71 %
Bertanicz Vilmos Györgyné DK 512, 10.58 %
Schindl Anikó JOBBIK 387, 7.99 %

Iratkozzon fel hírlevelünkre