Választási kisokos – harmadik rész

Sűrű és változatos kampányt látunk a vasárnap esedékes önkormányzati választások előtt. Nem véletlen, hogy sokszor már most kapkodjuk a fejünket az információk tengerében. Még inkább így lesz ez vasárnap este, amikor ömlenek majd az eredmények. Sorozatunkban összegyűjtöttük, hogy mely településekre, kerületekre érdemes figyelni a nagy csatazajban. A harmadik részben jöjjenek a budapesti kerületek!

A fővárosról mondják az elemzők, hogy a legnagyobbat nyerheti az ellenzék. Jelenleg a 23-ból 16 kerületet irányít fideszes polgármester, és csak 7-et ellenzéki. Lássuk, hol számíthatunk a legnagyobb harcokra!

IV. kerületet magában foglaló választókörzet 2018-ban ellenzéki képviselőt választott magának, ezért sorolják most a billegő városrészek közé. A kerületet 9 éve irányító fideszes Wintermantel Zsolt ugyanakkor hisz a nyugodt építkezésben és az elmúlt évek eredményeiben. Érdemes lesz megfigyelni, mihez kezd ellene az ellenzék közös jelöltjeként a Momentumos Déri Tibor, aki az országgyűlési választáson is megmérettette magát pártja jelöltjeként. 

Éles versenyt mérnek egyes közvéleménykutatók Terézvárosban is. Itt szintén egy Momentumos, Soproni Tamás a kerületet 9 éve irányító, Fideszes Hassay Zsófia kihívója. Soproni egyébként úgy lett az ellenzék közös jelöltje, hogy korábban nemzetárulónak tartotta Gyurcsány Ferencet és annak az MSZP-nek a támogatását is maga mögött tudhatja, amelyről korábban úgy fogalmazott: nem lehet megjavítani.

Erzsébetvárosban különösen pikáns helyzet alakult ki, Vattamány Zsolt Fideszes polgármesternek ugyanis három ismert kihívója is akad. A közös ellenzéki jelölt a Brüsszelből a VII. kerületbe hazatérő DK-s Niedermüller Péter, de megméretteti magát a városrészben a botrányai ellenére is igencsak népszerű korábbi, szocialista polgármester, Hunvald György. Ráadásul indul a tisztségért az LMP korábbi budapesti elnöke, a pártot azóta otthagyó Moldován László is.

Érdemes figyelni Józsefvárosra is, leginkább azért, mert itt is hangos botrányok kísérték az ellenzéki kampányt. Pikó András közös jelölt stábja ellen a rendőrség tiltott adatkezelés miatt indított nyomozást, az ügyet azonban néhány napja lezárták. Hogy ez milyen hatással lesz az eredményre, az vasárnap kiderül. Pikó egyébként a Fideszes polgármester, Sára Botond kihívója.

Ferencváros abból a szempontból különleges, hogy itt egészen augusztus végéig nem volt tiszta, hogy ki lesz, vagy hogy egyáltalán lesz-e közös ellenzéki jelölt. A nagyobb ellenzéki pártok ugyanis Jancsó Andreát támogatták, míg a Kétfarkú Kutyapárt, az LMP és Puzsér Róbert csapata Baranyi Krisztinát. Végül egy 5 százalékos részvétel mellett lezajlott előválasztáson a többség Baranyi Krisztinát támogatta, így ő áll szemben a kerület fideszes polgármesterével, Bácskai Jánossal.

A kampány során a legtöbbet Zuglóról vagy a XIV. kerületről lehetett hallani. Főként azért, mert Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt 5 évig itt volt polgármester – bár kampányában viszonylag keveset hivatkozott arra, amit Zuglóban elért. Ez nem is csoda, hiszen az utóbbi időben inkább botrányok kötődtek a kerülethez, elég csak a parkolási rendszer körüli visszaélésekre, a gazdálkodással kapcsolatban felmerülő kérdésekre vagy a botrányos hangfelvételre gondolni. Utóbbin Karácsony Gergely beszél súlyos korrupciós ügyekről. Vasárnap kiderül, hogy a fideszes Rozgonyi Zoltán teheti rendbe a kerületet, vagy az MSZP jelenlegi fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba folytathatja, amit Karácsony Gergely elkezdett.

Izgalmasan teltek az utóbbi napok a XIX. kerületben is. Lackner Csaba szocialista önkormányzati képviselőről ugyanis olyan képek és hangfelvételek láttak napvilágot, amelyen súlyos korrupcióról beszél és kokainozik. A politikus szerint összevágták a felvételt, de kérdés, milyen hatással lehet ez a kerületet 2006 óta irányító szocialista Gajda Péter és a Lackner Csabától szintén nem elhatárolódó Karácsony Gergely kampányára, illetve esély adhat-e a kormánypártok színeiben a kerületben induló Dódity Gabriellának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre