Nézőpont Intézet: Tarlós 49, Karácsony 43, Puzsér 8 százalékra számíthat vasárnap

Mit mutatnak a közvélemény-kutatások a 2019-es önkormányzati választások előtt? címmel került megrendezésre az október 13-i választások várható kimenetelét prezentáló közvélemény-kutatói kerekasztal a Nézőpont Intézetben. Az eseményen a ZRI-Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet, a Medián, a Publicus Intézet és a Századvég Alapítvány is képviseltette magát.

A rendezvényt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója nyitotta meg köszöntőjével, melyben kifejtette; a közvélemény-kutató szakma majdnem teljes élvonala megjelent az eseményen, melynek célja, hogy a különböző kutatóintézetek kifejtsék, mi látható az önkormányzati választások célegyenesében, és úgymond „elhitessék” a közvéleménnyel, hogy komoly felmérésekről van szó. Éppen ezért a különböző intézetek méréseinek pontosságát a választások után is megnézik, így kiderül, ki mennyire volt precíz, milyen következtetéseket lehet levonni. Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta,

a következő, 2022-es választásban az önszabályozás, a médiával való együttműködés, valamint a jogszabályok tekintetében a reputáció növelésének kérdésköre lesz a középpontban azzal a szándékkal, hogy 2022-ben ellehetetlenüljenek a kifejezetten kampánycélú, adatfelvétel nélküli „közvélemény-kutatások”. 

Az esemény további részében Závecz Tibor, a ZRI-Závecz Research alapító-ügyvezetője, Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója és Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója 5-5 percben mutatták be saját méréseiket, majd kerekasztal-beszélgetésben vitatták meg elképzeléseiket a választás kimenetelét és azzal kapcsolatos választói attitűdöket illetően. 

Az intézetek egymás között sorsolással döntötték el, milyen sorrendben mutatják be előrejelzéseiket, ez alapján először  Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója tartotta meg előadását, melyben elmondta, a 2014-es helyzet meghatározza, mire számíthatunk most vasárnap: Tarlós István szavazóbázisa stabil maradt, Bokros Lajos, a 2014-es közös ellenzéki jelölt szavazói Karácsony Gergelyhez pártoltak, velük tartottak Dr. Bodnár Zoltán (Liberálisok) szavazói. Staudt Gábor (Jobbik) és Csárdi Antal (LMP) szavazóinak mozgása azonban összetettebb.

A Jobbik szavazói három, az LMP szavazói két irányba vándoroltak el, ami pedig a jelöltek munkájával való elégedettséget illeti, Tarlós István munkájával 51 százalékban elégedettek, 41 százalékban elégedetlenek a kérdezettek. Nagy Dániel szerint

Karácsony Gergely személyében egy 21. századi ellenzéki jelöltet láthatunk, Puzsér Róbert pedig az ellenzék ellenzéke, így a Fidesz-KDNP-t két oldalról támadja a két ellenzéki jelölt.

Hozzátette, Puzsér Róbert szavazótábora valószínűleg rezonál Karácsony Gergelyével.

Alkalmasság tekintetében Tarlós István megelőzi a többi jelöltet, szeptember közepétől kezdve, mindig 60 százalék körül volt azoknak az aránya, akik alkalmasnak tartják a jelenlegi főpolgármestert, ezen a kampányhajrá sem változtatott. Karácsony Gergely a válaszadók 1/3 részének  támogatását élvezi alkalmasság szempontjából (ez kicsivel több mint fele Tarlósénak), de Puzsér Róbert alkalmassági-aránya is emelkedett, sőt, további növekedési lehetősége is van Karácsony Gergely rovására. 

Nagy Dániel elmondta: 1,4 millió választópolgárból nagyságrendileg 1 millió ember rendelkezik határozott preferenciával, közülük

500 ezer szavazó Tarlós Istvánra, 400 ezer Karácsony Gergelyre, 95 ezer pedig Puzsér Róbertre szavazna, azonban kérdés, hogy az egyes jelöltek hogyan tudnak mozgósítani, hogyan alakul a választási részvétel és aktivitás. 

Az intézet kutatási igazgatója előadását azzal zárta, erőteljes dinamikája van a választási kampánynak, augusztusban még 8 százalékos különbség állt fenn a jelöltek között, amely folyamatosan nőtt, szeptemberben azonban már 13 és 18 százaléknyi különbség volt megfigyelhető (valószínűleg Karácsony Gergely kiszivárgott hangfelvétele miatt), vagyis a kampányesemények erős hatással vannak az aktivitásra.

A Nézőpont Intézet végső előrejelzése szerint Tarlós István a szavazatok 49, Karácsony Gergely 43, Puzsér Róbert pedig 8 százalékára számíthat, míg Berki Krisztián aránya nem beazonosítható.

Závecz Tibor, a ZRI-Závecz Research alapító-ügyvezetője már a vidéki helyzetről, preferenciákról is szót ejtett: a megyei jogú városok tekintetében a 23  városból 17-18 város esetében kormánypárti, 5-6 esetében ellenzéki polgármester várható. Szegeden és Salgótarjánban biztosan, de Hódmezővásárhelyen, Dunaújvárosban, Szombathelyen és Pécsett is inkább az ellenzéki jelölt esélyes. Závecz Tibor szerint Eger és Miskolc „érdekes” lehet ebből a szempontból. 

A 23 budapesti kerületből 13-15 esetében kormánypárti polgármester, míg 6-8 esetében ellenzéki polgármester megválasztása várható. A XIII., XIV., XV., XIX. esetében az intézet szerint biztos az ellenzéki győzelem, a VI.-ban és IX.-ben elképzelhető, az I., II., III., valamint a VII., VIII. és VXI. kerületekben egyelőre bizonytalan a választás kimenetele. A XX. kerületben Szabados Ákos, a XXIII.-ban Bese Ferenc az esélyes jelölt – tette hozzá Závecz Tibor. 

Az ügyvezető felhívta a figyelmet a választási eredmények lehetséges meglepetéseire, valamint előre jelezte, hogy a megyei jogú városok, valamint a budapesti kerületek közgyűléseiben a kormánypárti-ellenzéki arány kiegyenlítettebb lesz az előző önkormányzati választáshoz képest, valamint a 2014-es arányhoz viszonyítva több ellenzéki jelölt megválasztása irányozható elő.  

Závecz Tibor, a ZRI-Závecz Research alapító-ügyvezetője, előadása közben. Fotó: Vasárnap.hu.

A Závecz mérése pulzus applikációval és IVR technológiával, 1343 ember megkérdezésével készült. Ennek alapján október 5-6 között mérve Tarlós István 48, Karácsony Gergely 45, Puzsér Róbert 6, Berki Krisztián pedig 1 százalékra számíthat, ez az arány október 8-9 között mérve  48, 46, 6 és 0 százalékra változott a jelöltek iménti felsorolásának megfelelően. 

A választáson a Fidesz-szavazóknak valószínűleg 98, az ellenzékiek 94 százaléka sorakozik majd fel, a pártnélküliek 40%-a Tarlósra, 35%-uk Karácsony Gergelyre szavaz majd. Závecz Tibor hozzátette:

ha a Momentum szavazói az utolsó napon elérik a DK és az MSZP szavazói arányának szintjét, az Karácsony Gergelynek hozhat plusz szavazatokat a bizonytalanok táborából.  

A Medián képviseletében annak ügyvezető igazgatója, Hann Endre ismertette a – mint elmondta idő- és forráshiány miatt – online készült felmérésük eredményeit. Három kategória szerint adták meg a szavazati arányokat, e szerint Tarlós István 35 százalékra számíthat a szavazókorú népesség körében, 47 százalékra a választani tudók és 48 százalékra a választani tudó biztos szavazók, vagyis azok között, akik várhatóan tényleg elmennek majd voksolni. Karácsony Gergelynél ez az arány 34, 45 és 47, Puzsér Róbertnél 5, 7 és 5 százalék az imént felsorolt kategóriák szerint. 

Hann Endre elmondta, nagyon szoros a hivatalban lévő főpolgármester és egyetlen valódi kihívója közti különbség. Felmérésük alapján  az emberek inkább Budapesten akarnak kormányváltást (51 százalék nyilatkozott így, míg 38 százalék szerint maradjon a jelenlegi kormány),

országosan ez az arány 41, versus 50 százalékon áll, vagyis országosan többségben vannak azok, akik jelenlegi kormány maradását szeretnék. 

Ebben a tekintetben elmozdulás érzékelhető a tavaly áprilisi parlamenti választásokhoz képest, hiszen akkoriban előfordult, hogy fele-fele arány volt tapasztalható. 

A Medián szerint az ellenzékiek inkább a kormánypártot (69%), a kormánypártiak pedig az ellenzéket (60%) hibáztatják a jelenlegi kampány eldurvulásáért, azonban azt nem lehet megmondani, hogy a jelenség eltántorítja vagy mozgósítja majd a nem túlzottan elkötelezett szavazókat. 

Hann Endre figyelmeztetett a közvélemény-kutatások és biztos eredmények lehetséges eltéréseire:

2014-ben ha nem is szexvideók, de sok erős kampányfogás volt tapasztalható, így óvatosan és szerényen kell bánni az adatokkal, mivel sok olyan váratlan húzás van, amelyet nem lehet előrevetíteni. 

A Publicus Intézettől Pulai András ügyvezető igazgató ismertette kutatási eredményeket, melyek szerint

Tarlós István és Karácsony Gergely fej-fej mellett, 48 százalékon állnak, Puzsérnak pedig 4 százalékot jósolnak. 

A kiszavazók aránya csökkent, vagyis pártpreferencia szerint a Fidesz-szavazók 96%-a Tarlósra húzza be az ikszet, de az MSZP és a DK táborában sem várhatunk nagy számban kiszavazókat (az ő szavazóik 97 és 98 százaléka valószínűleg Karácsony Gergelyre szavaz majd). A Momentum tábora a legérdekesebb:

84 százalékban Karácsony Gergely-szavazók lehetnek, míg 8-8 százalékban Tarlós Istvánt és Puzsér Róbertet preferálják.  

Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója, előadása közben. Fotó: Vasárnap.hu.

A Publicus szerint a bizonytalan szavazók tekintetében érdemi tartaléka Karácsony Gergelynek lehet.

A Publicus ügyvezetője szintén beszélt a vidéken várható eredményekről: e tekintetben Szekszárd és Győr is izgalmas lehet (csatlakozva Závecz megállapításához), mivel a Borkai-botránynak Budapesten, valamint a vidéki nagyvárosokban is lehet hatása. Pulai András szerint a Borkai-ügy elterelte a figyelmet a Fidesz által bekészített botrányokról, így nem tudta saját médiabuborékából kizárni a történteket. Azonban talán ennél is fontosabb, hogy az ügy a Fidesz elvi, eszmei, értékrendbeli alakzatát támadja, ezáltal mélyütést jelent a kormánypárt számára. Ennek okán a szavazói bázis nagyságában is bekövetkezhetnek változások, ami így turbulenciát okozhat a választások tekintetében. 

Utolsóként a Századvég Alapítvány ismertette kutatásainak eredményét. Pillók Péter elmondta, az ő mérésük szerint a két fő jelölt nem áll ennyire fej-fej mellett, de ez azért is lehet, mert az az elmúlt hetek váratlan eseményei előtt készült. 

Az úgynevezett „big picture” szerint a Századvég felmérése alapján a Fidesz jelenleg 39, a Momentum 19, a DK pedig 11 százalékkal osztozik a preferenciákon. Az elmúlt hónapokban mérve a Budapesten élők jó irányba látják a dolgok alakulását,

Tarlós István munkájával januárban 54, októberben 63 százalék volt elégedett. 

A választók 70 százaléka szerint Tarlós István, 18 százalékuk szerint Karácsony Gergely fog nyerni vasárnap, míg a Századvég végső előrejelzése szerint 

Tarlós István 51 százalékkal győzni fog, míg Karácsony Gergely 43, Puzsér Róbert 5, Berki Krisztián pedig 1 százalékot tudhat majd magáénak. 

A közvélemény-kutatók egyöntetűen leszögezték: a társadalom legyen elnéző és megértő a felméréseket készítő intézetekkel szemben, mivel a szavazói magatartás változásának és a kampány-hatásnak lehetnek olyan következményei, amelyek nem teszik lehetővé a teljesen pontos előrejelzéseket.