Matt Maher: Uram, csak rád van szükségem!

Élet és halál kérdéseiről énekel a világszerte ismert és szeretett katolikus keresztény könnyűzenei előadó, akinek dalai a magyar fiatalok szívét is megérintették, különösen azután, amikor a Rióban megrendezett Ifjúsági Világtalálkozó szentségimádásán több százezer fiatal előtt énekelte el a "Lord I need You" című énekét. Matt Maher "Echoes" című albuma igazi hitről, reménységről és dinamizmusról tanúskodik.

Az „Echoes” Matt Maher legutóbbi albuma, amely az emberi szenvedésre adott hitbeli válaszaink dalcsokorba szedett gyűjteménye. Amikor megszületett már az új lemez szinte összes dala, a világhírű katolikus könnyűzenész elvesztette édesapját. A lemez emiatt a művész személyes dimenzióit is megjeleníti, hasonlóan Kovács Ákos a közelmúltban megjelent stúdióalbumához.

Az elvesztés fájdalmára adott lényegi válasz az amerikai énekes szerint abban áll, hogy Jézus Krisztus úgy döntött, nem halad el a halál mellett érzéketlenül, ehelyett inkább magába öleli. Ám a halál átölelésének pillanatában el is pusztította azt. Matt számára ez a tény felelet lett a bűnre és a halálra. Dalok, amelyek visszhangok az élet legnagyobb kérdéseire.

– El kellet döntenem, hogy a kereszt üzenetéről vagy a saját fájdalmaimtól beszűkült világképről akarok szólni a világ felé – nyilatkozta a szerző.

Már gyerekkorunktól kezdve hallunk dolgokat, amelyekre reagálnunk kell. Szent Pált idézve, miszerint a “hit hallásból ered”, Matt Maher úgy véli, nekünk is a hitünk belső valóságait kell megosztanunk a világgal. Visszhangoznunk kell mindazt, ami a hit révén a lelkünkben kaptunk. A keresztényeknek ebben a „visszhangzásban” kiemelt felelősségük van – véli az előadó. Az album legfontosabb üzenete tehát: hogyan visszhangozzuk a hitünket? A katolikus zenész ennek a visszhangnak a magvát Jézus keresztáldozatában, halálában és feltámadásában találta meg.

A hanganyag gyönyörű példája annak, hogy a legnagyobb emberi szenvedések közepette is van helye Isten dicsőítésének. Ezért az “Echoes” egyáltalán nem nevezhető egy melankolikus, szomorú lemeznek. Sőt, a “What a Friend we have in Jesus” szám egyenesen szétcsattan a boldogságtól és a reménytől. Egyszerűen jó kedvre deríti az embert a dal pörgő dinamizmusa és hite. Olyan, mint egy igazi buli dal!

– Isten szívében teljesen megértettem, hogy Ő megért engem. És ezt minél jobban tudatosítom magamban, annál kevésbé számít, hogy a világ megért-e – kommentálta az új lemez üzenetét a szerző,

akinek minden elég, amit Istentől kap, mert az ő szeretete megvédi teljesen, ahogy ezt megénekli a “Your love defendes me” – magyarul “A szerelmed őriz” – című dalában.

EUCHARIST * A szerelmed őriz [Matt Maher * Your love defends me]

A felvétel a RaM Colosseumban készült 2018-ban.Az eredetiből fordította: Gável AndrásVágó, vezető operatőr: Gulyás Tibor

Közzétette: Eucharist Zenekar – 2019. augusztus 16., péntek

 

A lemezen hallható dalok alapjául korábbi himnuszok szolgáltak, olyan néhai szerzőktől, mint például Charlotte Elliot. – Azokat a himnuszokat, amelyek ezeket a dalokat inspirálták, olyan emberek írták, akik saját, mély szenvedésüket élték meg.

Matt Mahertől nem idegen, hogy az emberi állapot mélyebb rétegeiről írjon dalokat, amelyek közül több a slágerlisták élére került. Közismert éneke, a “Lord I need You” a Rióban megrendezett Ifjúsági Világtalálkozó szentségimádása alatt több százezer fiatal és Ferenc pápa jelenlétében hangzott el, amely ezáltal sok katolikus fiatal számára eucharisztikus dicsőítő énekké vált. Az “Echoes” albummal a katolikus dalszerző és előadó egy kicsit mélyebbre ásott az emberi élethelyzetekben: a szeretet és a veszteség nyers idegeit tárja fel mindent átható igazsággal és hittel.

 

Forrás: mattmahermusic.com; Fotó: Matt Maher Facebook

További olvasásra ajánlott írásunk:

Lábadnál térdelek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!