Gulyás: Greta Thunberg mint Nobel-békedíjas – „érdekes ötlet”

A kormány döntése alapján további 2 milliárd forintot biztosítanak a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő nyitotta meg az aktuális Kormányinfót. A miniszter rövid beszámolóval kezdte, mely szerint a kormány szerdai ülésén EU-s ügyekkel foglalkozott, a miniszterelnök megerősítette, hogy a biztosi jelölés kapcsán Várhelyi Olivér fogjuk támogatni. Kiváló munkatárs, 2015-től korábban uniós intézményekben dolgozott, ma az EU egyik legjobb ismerője Magyarországon. Szakmai hozzáértését senki nem vitatja, széleskörű uniós tapasztalattal rendelkezik, elkötelezetten küzdött a bevándorlás és a kötelező kvóta ellen – mondta Gulyás Gergely.

A kormányülésen  tárgyalták az elmúlt hetekben felmerült kvóta szerinti elosztási mechanizmust, amit továbbra is elutasítunk, semmilyen kötelező kvótát nem támogatunk – hangsúlyozta a miniszter.

A kormány döntése alapján további kétmilliárd forintot biztosítanak a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére – közölte Gulyás Gergely. Elmondta: eddig majdnem 16 ezer kérelmet nyújtottak be az autóvásárlási támogatásra, ezért is volt szükség a további kétmilliárd forintos forrás biztosítására. Eddig közel kilencezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Gulyás Gergely beszámolt arról is: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint – ismertette.

A Vasárnap.hu kérdésére, mely szerint a kormány egyetért-e Bayer Zsolt szimpátia-békemenetre vonatkozó kezdeményezésével, Gulyás Gergely azt válaszolta: a kormány azzal ért egyet, hogy az illegális migráció ellen minden európai uniós tagállamnak kötelessége fellépni – vagyis a kezdeményezés alapvető céljával egyetért.

A miniszter munkatársunk másik kérdésére, amely arra vonatkozott, mi a véleménye arról, hogy Greta Thunberg klímaativista esetleg Nobel-békedíjban részesülhet, tömör választ adott: érdekes felvetés…

Iratkozzon fel hírlevelünkre