Nagy Imre Alapítvány: baloldali véleményformálók vezető pozíciókban

Színbaloldali, olykor szélsőségesen liberális álláspontot képviselő kurátorok vezetik az MTA égisze alatt működő Nagy Imre Alapítványt. A szervezet prominensei rendszeresen fogalmaznak meg kritikát Magyarországgal szemben, miközben jelentős forrásokkal gazdálkodik.

A kommunista miniszterelnökről elnevezett alapítvány vezetői között első helyen találjuk Kende Pétert, azt a publicistát, aki korábban büszkén nyilatkozta, hogy magyar hivatalosságokkal még egy szavazás erejéig sem kíván kapcsolatba kerülni, állampolgári jogait pedig inkább francia honban gyakorolja. Szerinte „kegyetlen politika irányít Magyarországon”, ami talán csak annyit jelent, hogy nem liberális értékeket valló kormányzat regnál hazánkban. Azzal az illegális bevándorlással kapcsolatban, amelyet egyre több vezető politikus és értelmiségi ismer el jelentős krízisnek, Kende alternatív valóságérzékelésről bizonyságot téve kifejtette; az ország fő problémájának egy olyan ügyet tesznek meg, ami nem is probléma.

Kende Péter nem fukarkodott a szavakkal akkor sem, amikor a kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes hitéből fakadó nyilatkozatot tett a Notre-Dame leégése után, egyszerűen butának nevezte Semjén Zsoltot.

A grémium tagja Méray Tibor író, újságíró, aki a szocialista párttal való kapcsolatát, ha akarná, sem leplezhetné: kilencvenedik születésnapja alkalmából az MSZP akkori elnöke, Mesterházy Attila is köszöntötte őt. Méray egyébként a Népszavának nyilatkozva határozottan kikelt a határon túli magyarok választójoga ellen.

Az alapítvány kurátor képviselőjeként válaszolt a Vasárnap.hu megkeresésére dr. Pótó János. Az ő közéleti tevékenységének szimbolikus – és egyben szomorú – mozzanata volt, amikor néhány éve a Magyar Narancsnak nyilatkozva szürreálisnak nevezte az országzászló-állítás hagyományát (igen, a piros-fehér-zöld lobogóét, alapvető nemzeti szimbólumunkét), hiszen szerinte ez „maga a megtestesült anakronizmus”.

Rainer M. János gazdag életműve elismerést érdemel, azonban a – szintén kuratóriumi tag – történész tudományfelfogása hagy némi kívánnivalót maga után: szerinte egy kutató kizárólag szabadelvű lehet…

A Magyar Tudományos Akadémia égisze alatt működő Nagy Imre Alapítvány egyébként jelentős vagyonnal gazdálkodik. 2018. évi közhasznúsági beszámolója alapján a tárgyévben mintegy 45 és fél millió forintnyi támogatást kapott, s bár költségvetése deficites volt, vezető tisztségviselői összesen több mint ötmillió forintos tiszteletdíjban részesültek.

 

Kiemelt képünk forrása a Nagy Imre Emlékház honlapja.