Hölvényi: Támogatni kell a hazatérni kívánó szír menekülteket

Az Európai Parlamentben Janez Lenarčic válságkezelésért felelős szlovén biztosjelölt meghallgatása során Hölvényi György  EP-képviselő,  a Szíriába hazatérő menekültek  helyben történő segítésnyújtásának fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyhez elengedhetetlen a helyi egyházak bevonása – olvasható a kereszténydemokrata EP-képviselő oldalán.

Az elmúlt két évben az ország nagyobb részében visszatért a közbiztonság, és bár a tartós béke még várat magára, de sok városban megkezdődött az újjáépítés.

A szíriai konfliktus kilenc évében ötmillió menekült hagyta el az országot. Többségük a környező országokban lelt menedéket, akik nagy eséllyel a hazatérés mellett fognak dönteni. Megoldásra vár továbbá annak a hatmillió belső menekültnek a kérdése is, akik Szíria határain belül várják, hogy a lerombolt településeiken meginduljon az újjáépítés és így adottak legyenek a feltételek egy újrakezdéshez.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2019. júliusi adatai szerint az elmúlt három évben 186 604 szíriai menekült tért vissza Szíriába a környező országokból.  Mivel az ország majd 70 százalékában már megszűntek a harcok, ezért várhatóan sokan fognak hasonlóan dönteni a következő hónapokban, és megpróbálják egykori otthonukban folytatni életüket.

A Fidesz-KDNP képviselője hangsúlyozta:

„Ezek az emberek saját őseik földjén akarják megteremteni a létezéshez szükséges alapvető feltételeket, köztük a keresztény kisebbség is, akik az üldöztetés legkülönbözőbb borzalmait élték át. Az újrakezdéshez minden segítséget meg kell adnunk!”

Az országban a legnagyobb probléma a Szíria ellen hozott gazdasági embargó, ami leginkább az átlagembereket sújtja, és nem a damaszkuszi vezetést. Sok esetben az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek hiánya vagy magas ára gátolja a szír menekülteket a hazatérésben.

A helyreállítási munkálatokat is lassítják a szankciók, emiatt nehezen állnak működésbe a települések infrastrukturális hálózatai.

„Ahhoz, hogy a szíriaiak élhessenek a szülőföldjükön való megmaradás jogával, a több mint nyolc éves háborút követően olyan nélkülözhetetlen humanitárius szükségleteket kell biztosítani a számukra, mint a legalapvetőbb infrastruktúra, az ivóvíz, az egészségügyi ellátás és az oktatás”

– emelte ki a biztosjelölthöz intézett kérdésében Hölvényi György a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője.

A Fejlesztéspolitikai Bizottság (DEVE) néppárti koordinátora rámutatott továbbá a vallási és etnikai konfliktusok következtében kialakuló újabb humanitárius válsághelyzeti gócok veszélyére Afrikában. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió humanitárius politikáját a helyi igényekhez mérten, a helyben történő segítés elve mentén kell megfogalmazni, többek között a helyi egyházak bevonásával.

Mindehhez felhasználható a tagállami humanitárius ügynökségek tapasztalata. Kiváló példa a hazai Hungary Helps Ügynökség, amely nonprofit szervezetként nyújt közvetlen segítséget a szükséget szenvedőknek, köztük az üldöztetést szenvedő keresztényeknek, illetve a humanitárius katasztrófák áldozatainak szerte a világon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre