500 fiút szabadítottak ki a nigériai „kínok házából”

Több száz fiatal fiút menekítettek ki Nigéria „kínzókamrájából”, amely hivatalosan egy iszlám reformiskolaként és rehabilitációs központként működött. Az aktivisták szerint országszerte még több gyerek lehet áldozata a hasonló elven működő intézményeknek.

Önkormányzati választás: íme az első eredmények

Múlt héten a kadunai rendőrség vonult ki az iszlám reformiskolaként és rehabilitációs központként működő intézményhez, miután fülest kaptak bizonyos gyanús tevékenységekről.

A hatóságok gyermekeket találtak a helyszínen – a legfiatalabbak öt évesek voltak – összeláncolt lábakkal, amelyek egy acélfelnihez voltak hozzákötve.

500 fiatal férfit és kisfiút szabadítottak ki az épület rabságából. A legtöbbjükön számos külsérelmi nyom volt látható, amelyek verésekről, kínzásokról és éheztetésről árulkodtak – számolt be az esetről a BBC.

A kadunai rendőrfőkapitány, Ali Janga, a „kínok házának” nevezte az intézményt. A sajtónak elmondta, hogy jelenleg nyolc letartóztatottjuk van, a legtöbbjük a helyszínen „tanárként” dolgozott.

A gyermekek átmenetileg a kadunai stadionban vannak elszállásolva, míg meg teremtik a lehetőségét annak, hogy egy külvárosi táborba tudják őket elhelyezni. Az állam biztosít számukra élelmet.

Az áldozatok beszámolóikban legtöbbször verésekről, kínzásokról és szexuális visszaélésekről beszélnek. A gyermekek többségét a rokonságuk íratta be az iskolába.

Az egyik kisfiú, Bell Hamza, akinek háta korbácsütésektől volt heges, a nigériai sajtónak elmondta:

„Három hónapot töltöttem láncokkal a lábamon. Egy iszlám központnak kéne ennek lennie, de ha az ember menekülni próbál, nagyon súlyos büntetéssel sújtják; felkötik a plafonra és lógva hagyják.”

Hassan Yusuf a Reutersnek számolt be a vele történtekről. Őt a családja küldte el ebbe az iskolába, miután aggódtak érte, hogy a külföldön, tanulással töltött évek esetleg eltéríthették az általuk helyesnek vélt útról, főleg, miután kiderült róla, hogy megkeresztelkedett.

Hassan Mohammed három, az iskolában édesanyjuk által elhelyezett gyermek nagybátyja, testvére halála után

elment a központba, hogy találkozzon a fiúkkal, de ott, miután megtiltották számára, hogy lássa őket, gyanakodni kezdett.

„Könyörögtünk nekik, hadd láthassuk a gyerekeket, de azt mondták, hogy nem, leghamarabb három hónap múlva találkozhatnak velük” – emlékezett vissza Hassan. „Mikor hazamentünk, azt az egy dolgot tudtuk biztosan, hogy ezt jelenteni kell a rendőrségen, és pontosan ezt is tettük.”

 

Fotó: Reuters

 

Kövesse velünk a választásokat! Folyamatosan frissülő hírfolyamunk:

Lezárult a szavazás, jönnek az eredmények

Iratkozzon fel hírlevelünkre