Köszönet érte, Louis!

155 esztendeje, 1864. október 5-én született Louis Jean Lumière francia mérnök, aki testvérével, Auguste Lumière-vel feltalálóként és filmkészítőként korszakalkotó szerepet játszott a fotográfia és film történetben. A név gyakran sorsra is kötelez, a francia „lumière” szó fényt jelent.

Louis, a később Lumière testvérek néven ismertté vált fivérek egyike, számos fényképészeti találmánya mellett testvérével közösen szabadalmaztatott legjelentősebb alkotása volt a mozgókép rögzítésére és vászonra történő kivetítésére, valamint másolásra egyaránt alkalmas kinematográf elkészítése, amellyel 1895. december 28-án Párizsban előadták a világ első kereskedelmi célú vetítése keretében legkorábbi filmes munkáikat.

A kinematográf

E napra ma is nagy tisztelettel emlékezik a világ: erre a dátumra jegyeztük fel a mozi születésnapját.

Hógolyó csata (Louis Lumière, 1896)

„Háromezer méter butaság”-ként kezdte pályafutását a filmművészet, amelyen Heltai Jenő: Mozi című versében joggal még így élcelődik:

Vászon. Homály. Rikoltó hirdetések.
Muzsika. Híradó. A film pereg.
Lóverseny. Autók. Pisze flapperek.
Gengszter. Detektív. A lyoni érsek.

New-yorki árvaház, ezer gyerek.
Az angol flotta. Chaplin: bölcs csavargó.
Mélyhangú, álomszőke Greta Garbo.
Hold. Víz ezüstje. Hervadó berek.

Micky egér. És hűvös mese-szőnyeg,
Mely úttalan útján a levegőnek
Bagdad fölé röpíti utasát.

Könny. Kacagás. Mint happy-end, a Végzet.
Egy centiméter igazi költészet
És háromezer méter butaság.

Később a film szenvedélyes szerelmesei már így beszéltek Louis Jean Lumière által megteremtett médiumról:

Cinema Paradiso

A film olyan, mint egy gyerek. Fel kell nevelni.
Enyedi Ildikó

Az olyan dolgok, mint a mágia, a film, az irodalom, a zene, a képzőművészet vagy a tánc, hihetetlen képességgel rendelkeznek arra, hogy meghaladják a társadalmi korlátokat. Ezek a dolgok összehozzák az embereket – olyanokat, akiknek szokványos esetben soha nem nyílna alkalmuk megismerni egymást.
Dynamo

A mozi az egyik legtökéletesebb nyelv arra, hogy a társadalom problémáiról beszéljünk.
Vincent Lindon

Huszárik – Szindbád

A film egyébként nem több, mint a filmszalagon rögzített tények összessége.
Dziga Vertov

Nekem a film olyan, mint halnak a víz, nem tudok meglenni nélküle.
Sándor Pál

A mozizásban nekem főleg az tetszik, amikor kijövünk a pattogatott kukorica szagába, és mindenki a filmről beszél. Minden úgy felpezsdül, és mintha elhalványodna a határvonal a lehetséges és a filmszerű között. Az embernek vakmerő gondolatai támadnak, például hogy elmenne valami izgalmas helyre, vagy mindent kockáztatna az álmaiért, meg ilyesmi, de aztán sosem teszi meg. Inkább csak az érzés a fontos, hogy az életedet filmmé változtathatod, ha akarod.
Robyn Schneider

Bergman – Fanny és Alexander

A film rendkívül demokratikus és hozzáférhető, és ha valaki nem csupán átrendezni szeretné a világot, hanem megváltoztatni, ez a legmegfelelőbb eszköz.
Banksy

A nyelv megnevez, a film megmutat.
Balázs Béla

Tarkovszkij – Sztalker

A film minden más művészetnél inkább bővíti, gazdagítja, illetve náluk tényszerűbb módon koncentrálja az emberi tapasztalatot. Sőt, nem csak gazdagítja, hanem, fogalmazzunk így, jelentős mértékben ki is egészíti. Ez jelenti a film valódi erejét, és nem a „filmcsillagok”, a kalandok és a szórakoztatás. Az igazi film nézője nem is annyira néző, mint inkább tanú.
Andrej Tarkovszkij

Nem hiszem, hogy túl sokan szeretnénk a valóságot látni, akár színházban, akár moziban. Csak valóságosnak kell látszani, mert a valóságot egyikünk sem tudja túl sokáig elviselni.
Alfred Hitchcock

1. A munkaidő vége
2. Távozás egy régi autóval
3. A kisbaba reggelije
4. Megöntözött öntöző
5. Kártyaparti
6. Falbontás

Ezekkel a suta, bumfordi humorú kis alkotásokkal indult diadalútjára 124 esztendeje a FILM mint a hetedik művészet. Köszönet érte, Louis!

Fotók: Wikipedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre