Magyar pásztorkutyák világtalálkozója Komáromban

A komáromi nemzetközi kutyakiállításon megalakult a Magyar Pásztorkutyák Világszövetsége, amely az öt magyar pásztorkutya fajta népszerűsítését tűzte ki célul.

A Monostori erődben tartott rendezvényen a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az őshonos állatfajtákra, amelyeket az országgyűlés már 2003-ban nemzeti kincsé nyilvánított.

„Ezek az állatok, köztük a kilenc magyar kutyafajta mindig is a nemzet szimbólumai voltak és elidegeníthetetlenül eggyé forrtak a magyarsággal”

– mondta V. Németh Zsolt.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a magyar kutyafajták védelme érdekében elindított programok az elmúlt években eredményesek voltak, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy

„az őshonos magyar állatfajták megmaradjanak a világ sokszínűségének örömére”.

A Magyar Pásztorkutyák Világszövetségének első találkozójára nyolc országból érkeztek, közel 170 kutya nevezett a szépségversenyre. A komondorok, kuvaszok, mudik, pulik és pumik küllemét a fajta ideális külsejét leíró sztenderdekhez képest bírálják el, több korosztályban.

MTI

Komondor

Kuvasz

Mudi

Puli

Pumi

Iratkozzon fel hírlevelünkre