Szent Charbel kolostort avattak fel Rómában

Szeptember 26-án, csütörtökön este, a római Szeplőtelen Szűz Mária templomban antióchiai szír maronita szertartás szerint bemutatott szent liturgia keretében ünnepélyesen felszentelték a Szent Charbel kolostort – közölte a VaticanNews.

A szertartást Béchara Boutros Raï bíboros, libanoni maronita pátriárka vezette. A szent liturgián részt vett Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa a melkita, szír és örmény katolikus egyházak képviselői, a szentszéki és olaszországi libanoni nagykövetek, valamint a Maronita Világszövetség elnöke is.

Az egyházi személyek mellett számos szerzetes és szerzetesnő, illetve libanoni származású és olasz hívők is részt vettek a szertartáson. forrás: Vaticanews

A Szent Charbel kolostor a maronita szerzetesek gondozása alá került. A templom bejáratánál lévő mozaikdíszítésen látható a libanoni cédrus a Máriára vonatkoztatott bibliai utalással: „fölfelé nő, mint a Libanon cédrusa”, egy lámpás, amely Szent Charbel jelképe, emlékeztetve első csodájára, a sírját körülvevő fényjelenségre. A kincsek közé tartozik az a „lelki rokonság” is, ami a Szeplőtelen Szűz Mária Szerzetesnőit a maronita egyházhoz fűzi.

A libanoni Szent Rafka szerzetesnőt 2001-ben iktatta a szentek sorába Szent II. János Pál. Az 1914-ben, mindössze 29 éves korában elhunyt Szent Rafka nővér is Szent Charbel követője volt.

2018. augusztus 21-én Béchara Boutros Raï bíboros, maronita pátriárka Erdő Péter bíboros kíséretében a Budapest-gazdagréti Szent Angyalok-templomban megáldotta és Szent Charbel maronita szerzetesről nevezte el a templom keresztelőkápolnáját.

A gazdagréti Szent Charbel kápolna avatása. Balról jobbra: Béchara Boutros Raï bíboros, libanoni maronita pátriárka, Erdő Péter bíboros. Azzi libanoni nagykövetasszony és Azbej Tristan államtitkár. Forrás: S4C.news

Azóta megindult a hazájában Isten csodatevőjeként tisztelt szent kultusza, s a templomhoz közel, a lakótelepen parkot is elneveztek róla, amit 2019. május 27-én Erdő Péter bíboros áldott meg.

Szent Charbel  Youssef néven 1828. május 24.-én látta meg a napvilágot az észak-libanoni Bikaa Kafarya faluban. 23 évesen elhagyta a szülői házat és szerzetesnek állt. Hat éven keresztül a  Szent Maron kolostorban sajátította el a keleti egyház  teológiáját és vallástudományát.  Mentora a szintén szentté avatott Neamtallah Kassab volt. 1959 június 23.-án kenték fel szerzetessé. 16 éven át a Szent Maron kolostorban majd 23 évig  Aanaya kolostorban szolgált.

 A népszerű szerzetesnél sokan jártak, hogy áldást kapjanak tőle. 1898-ban hunyt el és az Al-Aamuniyah kolostor temetőjében helyzeték örök nyugalomra. A temetésekor egy fény csillant meg a sírhelye felett, ami 45 napon át ragyogott.

Korabeli fénykép Szent Charbelről. forrás: Asianews

A sírját  orvosi és egyházi személyek jelenlétében kétszer is felnyitották, 1926-ban és 1950-ben. Mind a két alkalommal teljes épségben találták meg holttestét. A hír hamar elterjedt Libanonban és az egész keresztény világban.  Hívők ezrei kezdek a sírjához zarándokolni, sok beteg ember gyógyult meg, miután Szent Charbel sírjánál imádkozott. 1977 október 9.-án VI. Pál pápa szenté avatta a XIX. századi maronita szerzetest.

Szent Charbel életéről film is készült amit ITT lehet megnézni.

 

Forrás: Vaticanews, catholic-hierarchy.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre