Biztonságosabbá vált a netbankolás és a bankkártyás fizetés

Egy Európai Uniós irányelv alapján 2019. szeptember 14-től szigorodnak az online- és a bankkártyával történő vásárlások. A PSD2 (payment services directive) egy fizetési szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós direktíva az online és az offline fizetéseinket is átalakította. A változások célja a pénzforgalom biztonságosabbá tétele, valamint a különböző, visszaélésekkel való káresetek elkerülése. A cikkben összegyűjtöttem mit kell tudni a közelmúltban életbe lépett változásokról.

Az utóbbi években egyre több olyan bűncselekmény történt Magyarországon, amelyben a bűnözők a paypass kártyák jelszómentességét használták ki. A legelterjedtebb módszer, hogy a piros lámpánál várakozó gyalogost úgy károsítanak meg, hogy felturbózott bankkártyaleolvasó készülékkel észrevétlenül 5 ezer forint értékben emelnek le összegeket. Az áldozat zsebében lévő bankkártyát akár egy méter távolságból, pénztárcán, bőrtáskán és ruhán keresztül is le tudják olvasni, úgy, hogy a tulajdonos nem sejt semmit. Mivel eddig a bankkártya-tulajdonos egyéni döntése volt, hogy mekkora napi pénzlimitet szabott meg a vásárlásra, a bűnöző akár többszöri 5 ezer forintos leolvasással fájdalmas mértékben károsíthatta meg a tulajdonost. Ezen bűncselekmények ellen az RFID bankkártyatartó használatát javasolták, amelyet úgy alakítottak ki, hogy rajta keresztül az érintőkártya nem használható.

Az új irányelvnek köszönhetően az érintőkártyás fizetés esetében is elő fog fordulni néha, hogy PIN-kódot kér a terminál. Pénzintézettől függően vagy minden ötödik vásárlásnál vagy 150 euró (kb. 47 ezer forint) összesített kifizetés után már az 5000 forint alatti vételnél is be kell majd ütni a kódot. A PIN-kód nélküli érintéses limitek országonként változnak, Magyarországon 5000 forint, de Ausztriában például 25 euro, Szlovéniában viszont csak 15. Mindig annak az országnak a limitje érvényes, ahol a kártyát használjuk. Ez az ügyfeleknek egy kis pluszteher, de egy abszolút vállalható körülményeskedés, és megakadályozza vagy limitálja azt, hogy egy ellopott kártyával sorozatban visszaélhessen valaki.


Az bankkártyás fizetés mellett a netbankolás is átalakul, ugyanis szeptember 14-től már csak egy kétfaktoros ellenőrzés után tudunk belépni netbankunkba. Hogy ez mit jelent? Az eddig megszokott számkódot és jelszót beírva nem tudunk még belépni a netbank-fiókunkba (első faktor), ehhez szükség van még a telefonunkra sms-ben elküldött egyedi számkombináció megadására is (második faktor).

Bár tervezték, de 2020 szeptember 14-re halasztották az erős ügyfél-hitelesítést az online fizetéseknél. Ennek keretében a fizetés csak az SMS-en keresztül kapott internetes biztonsági kód megadásával jöhet létre. Ehhez a számlavezető banknál kell regisztrálnunk egy mobiltelefonszámot, amin elérhetőek vagyunk (vagy megerősíteni a meglévő telefonszámot). Magyarországon már sok helyen alkalmazzák, például, ha online veszünk vonatjegyet, vagy pénzt töltünk fel a Revolut kártyánkra.


A PSD2 talán egyik legnagyobb volumenű változása a nyílt bankolás is csúszik egy évvel, mivel a technikai bevezetésére nem volt elég idő. Egy év múlva a bankoknak biztosítaniuk kell, hogy ügyfeleik engedélyt adhassanak külső szolgáltatóknak a számlatörténetükhöz való hozzáférésre. Erre azért van szükség, hogy a számlatulajdonos jobban járjon és spóroljon. Például amennyiben egy versenytárs bank is látja a banki költségeinket, akkor kedvezőbb, illetve költséghatékonyabb számlacsomagot ajánlhat, vagy a különböző banki ajánlatokat összehasonlító oldalak is kínálhatnak számunkra testre szabott hitelkártyát vagy személyi kölcsönt.

Egy szó mint száz, az Európai Unió a sok értelmetlen és felesleges irányelv mellett végre nagyon hasznos szabályrendszert vezet be, amely mindannyiunk védelmére és hasznára válik.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre