Donald Trump: Kiállunk a világ üldözött keresztényeiért!

A hazai sajtóban kevesen figyeltek fel Donald Trump múltheti, az ENSZ Közgyűlés egy kísérőrendezvényén elhangzott beszédére, amely kiemelten foglalkozott az üldözött keresztények és más vallású közösségek üldöztetésével.

A hétfői eseményen az amerikai elnök bejelentett egy új kormányzati programtervet, amely az üzleti szféra szereplőit is szeretné bevonni a vallásszabadság elősegítésébe világszerte. Ez a téma a jelenlegi adminisztrációban szemmel láthatóan jóval nagyobb hangsúlyt kap, mint Barack Obama nyolc éves elnöki időszakában.

A mérföldkő jelentőségű beszédben Trump elnök ígéretet tett arra, hogy további 25 millió dollárral járulnak hozzá a vallásszabadság erősítéséhez és a kulturális értékek (emlékhelyek és relikviák) védelméhez. Minderre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban az Iszlám Állam hatalmas pusztítást vitt végbe a Közel-Keleten.

A vallásszabadságot fenyegető intolerancia és erőszak jobb és átfogó megértésére nemrég szerveztek nemzetközi konferenciát Washingtonban, amelyen Magyarország is képviseltette magát. Az első ilyen jellegű eseményen a hasonló módon gondolkozó országok vezetői arra kötelezték el magukat, hogy fellépnek a vallási alapú üldöztetés ellen nemzetközi szinten is.

Washingtonban, az üldözött keresztényekért

Az aggasztó méreteket öltő keresztényüldözést cinkos hallgatás övezi. Büszke vagyok arra, hogy mi, magyarok, áttörjük a hallgatás falait. Egyebek mellett erről is beszéltem Washingtonban, a vallásszabadságról szóló nemzetközi konferencián. #IRFministerial

Posted by ‎Azbej Tristan ن‎ on Wednesday, 17 July 2019

Az elnök egyik kijelentésében hangsúlyozta, hogy a jogaink nem elsősorban a kormánynak, hanem Istennek köszönhetőek, amely „örök igazság megjelenik a Függetlenségi Nyilatkozatban is”.

A beszéd során kiemelte, hogy mindenkinek joga van a saját hitéhez, amely minden egyes társadalom alappillére is egyben. Az elnök szerint sajnálatos módon azonban a világ népességének többsége nem élhet teljes egészében ezzel a jogával, mert a vallásszabadság sok helyen nem tud érvényesülni, vagy egyenesen állami szinten büntetik, ha valaki saját hitét igyekszik követni.

Donald Trump a beszéd során hangsúlyozta, hogy kiállnak a 245 millió üldözött keresztényért szerte a világban, és mindazokért, akiket elnyomnak a vallásuk miatt.

A statisztikák szerint naponta 11 keresztényt ölnek meg csupán azért, mert Jézus Krisztus tanítását követik, ami az elnök szerint hihetetlennek hangzik a 21. században.

Beszélt arról is, hogy a számos erőszakos cselekmény áldozatai között vannak katolikus papok, mint például 2016-ban a Franciaországban megölt 85 éves Jacques Hamel atya, vagy zsidó közösségek tagjai Pennsylvaniában és Kaliforniában. Szólt a 2019 márciusában muszlimok ellen elkövetett christchurch-i merényletről és az azt követő Sri lankai keresztény templomok elleni terrorrobbantásokról is.

Az újonnan létrehozandó programról szólva Trump kiemelte, bátorítani szeretnék a magánszektor szereplőit arra, hogy a saját területükön csatlakozzanak a vallásszabadság erősítéséhez, és a vigyék bele a megszerzett gyakorlati és vezetői tapasztalatot.

Erre azért van szükség, mert sajnos túl gyakran azok hallgatják el az atrocitásokat vagy nem vesznek tudomást róla, akik magas beosztásokat töltenek be. Ezen csak úgy lehet változtatni, ha az üzleti élet vezetői is síkra szállnak a vallásszabadság kérdésre mellett.

A felszólalás végén felhívást intézett a nemzetközi közösséghez és minden kormányzathoz, hogy vegyenek részt ebben a „sürgető és morális kötelezettségvállalásban” így segítve az üldözötteken Isten dicsőségére.

KB

Fotó: AP

Iratkozzon fel hírlevelünkre