Eucharist együttes: Fiatalos lelkesedés kell az engedelmesség határain belül

A nevetek is Istenről szóljon, ne csak az énekeitek – emlékszik vissza az Eucharist együttes frontembere, Gável András az – elmondása szerint – Istentől érkező meghívásra. A kezdetben Testvérek együttes néven megismert csapat testvér szerzőpárosa egy kisfilmben beszél személyes zenei küldetésről. Az általunk szemlézett beszélgetést Gőbel Ágoston készítette.

Gável Gellért szerint az emberek sokszor csak külső, kulturális szemlélői annak, hogy ők eközben Istenről énekelnek. – Amikor azonban élet jön létre a végtagokban bármilyen szinten is, annak az lesz az eredménye, hogy az emberek Istennek örülnek – osztotta meg tapasztalatait a Szendrey Karper László-díjas gitárművész.

Valódi egység jön létre, amikor úgy megyünk Istenhez, ahogyan Dávid király az Úr ládája elé. Kell az, hogy egy kicsit kilépjünk a megszokottból. Ez a zene hatására a keresztény könnyűzenész szerint „egy minimális decibelre” is megvalósulhat.

– Az Istennek muzsikáló zenészek életében minden pillanatban ott vannak a kísértések: a színpad, az emberek rajongása, a zenei becsvágy, a dicsőség, az életstílus. Ezért állandó feladat mindent visszaadni abból, amit Istentől kap a dicsőítő zenész, mondván, hogy ez nem az övé, minden Istené – utalt Gável Gellért az istendicséretben szolgáló muzsikusok szükséges alázatára, amely számára egy állandó dinamizmust és körforgást jelent. Ebben a folyamatban a dicsőítésvezető folyamatosan Istennek akarja adni a dicsőítés során megnyert szívet a sajátjával együtt. Ezalatt Isten folyamatosan a szolgáló zenészekre ragyogtatja az ő arcát, kifejezve az örömét, hogy társultunk az ő művéhez.

– Soha nem állhatunk meg egy koncert sikerességénél. Mindig annak kell örülnünk, hogy azt Istennek adhattuk oda, és mennünk kell tovább arra, amerre ő hív. Nekünk csak a következő feladatra kell figyelnünk. Ebben erő van. Ezért engednünk kell, hogy Isten megmutassa, hol és hogyan akar minket használni– vallotta meg őszintén Gável Gellért. 

Gável András szerint a keresztény muzsika abszolút mainak tekinthető. Minden korosztályt képes megszólítani a benne rejlő üzenettel. A hatvan-hetven évesek már ismerték a rock and rollt. Számukra sem idegen ez a műfaj.

Ez a zene generációkat képes egybekapcsolni. De a jelenlegi megszólalásokat is időről időre le kell tudnunk porolni. A fiatalok sok esetben már újabb stílusú muzsikát hallgatnak.

A keresztény könnyűzene feladata, hogy megtalálja az Úr iránti engedelmességet. Legyen szó akár liturgiáról, akár zenei színvonalról. A gyermeki lelkesedésnél azért több kell. Annak fel kell nőnie az Isten iránti engedelmességhez – mutatott rá Gável Gellért, aki abban látja okát, hogy többen még ma is elhatárolódnak a keresztény könnyűzenei megszólalásoktól, hogy az nem minden esetben szabálykövető. Ezért a műfaj oktatására lenne szükség.

Egy ilyen oktatás során fontos lenne, hogy a műfaj megőrizze a rá jellemző fiatalos lelkesedést, ám mindezt az engedelmesség határain belül – állította a gitárművész-előadó.

– Bármit is teszünk, ha Jézussal történik, az az övé lehet. Engednünk kell, hogy Isten meg tudjon ajándékozni bennünket. Ő még az elrontott, de neki odaadott dolgainkat is kinccsé változtatja át. Azt szeretnénk, hogy Isten legyen minden mindenben – mondta Gável András.

Fotó: Penyigei László

Iratkozzon fel hírlevelünkre