Bezár a pécsi Székesegyház

A pécsi Székesegyház régóta tartó felújítási munkálatai olyan szakaszhoz érkeztek, amelyben már a templom főhajója is érintett. Így a kivitelezőkkel történt egyeztetéseket követően az a határozat született, hogy szeptember 30. és november 30. között bezárják a bazilikát.

A felújítás miatt nem csak a hétköznapi szentmiséket, hanem a szombat esti és a vasárnapi miséket is a Belvárosi templomban fogják megtartani. A szentmisék időpontjában nincs változás: vasárnap 8-kor, 9.30-kor, 11-kor, 18 órakor és 20 órakor lesznek a Belvárosi templomban – írja közleményében a Pécsi Egyházmegye.

Mint írják: „A műszaki átalakítások után jelentős munka a belső restaurálás, mely nem csak a falakon látható festmények helyreállítását jelenti, hanem a padok, fabútorok, valamint a fém tárgyak restaurálását, korszerűsítését is. Az altemplom és a templomtér meglévő megkopott padlóburkolatának felújítása is meg fog történni. A restaurálás befejezésekor a Székesegyház kis orgonáit is felújítjuk.

A munkafolyamatok ütemezése olyan módon lett meghatározva, hogy a működést (liturgia, turisztika, kultúra) ne, vagy csak részben befolyásolja. A kormányzati támogatásból megvalósuló munka sajnos olyan fázisba érkezett (előre nem tervezetten), hogy nincs mód e kettős funkció fenntartására.

Az októberi és novemberi bezárás alatt nem tud elkészülni a teljes fűtésrekonstrukció. Ha nem is teljesen készen, de december hónapra a templom terét a kivitelező visszaadja hármas funkciójú használatra, még a padtömbök nélkül. Január hónapban lehet, hogy újra szükség lesz a templom bezárására, hogy az építkezés és a programok ne zavarják egymást.”

Az egyházmegye úgy számol, hogy a munkálatok teljes befejezése előreláthatólag – a restaurálásokkal együtt – 2020. decemberében történik meg.

Kiemelt képünk forrása: wikipedia.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre