Burkina Faso püspöke: az ISIS nem halt meg, a dzsihadizmus áthelyeződött Afrikába

„Követelik, hogy térjünk át az iszlámra, és hagyjuk el a saját hitünket. Ebben a nehéz helyzetben a híveim számára létfontosságú, hogy segítsétek őket, nem anyagaikkal, hanem elsősorban papok képzésével” – nyilatkozta Pierre Claver Malgo püspök, a Burkina Faso-i Fada ‘Ngourma egyházmegye főpásztora a VaticanNews-nak. Az afrikai püspök tehát nem pénzt kér, hanem papokat, hogy a hívei számára Jézust biztosítsa. Ezt a drámai felhívást intézte az afrikai püspök a Szükséget Szenvedő Egyház Pápai segélyszervezetnek.

„Az én egyházmegyén a legnagyobb az országban és éppen ez van kitéve a legtöbb támadásnak. Legutóbb augusztus 4-én Kantchariban felégették a templomunkat és a plébániánkat. Ez a durva erőszak eredményezte, hogy nagyon sokan földönfutókká váltak, akikről gondoskodnunk kell. Egyelőre az iskoláinkban helyezzük el őket, ami miatt nem tudtuk elkezdeni az iskolaévet.

Az utóbbi években az iszlám fundamentalizmus drámaian erős előretörésének vagyunk tanúi – magyarázza Malgo püspök. Nem tudom megmagyarázni ennek a drasztikus növekedésnek az okát. Úgy látjuk, hogy több csoport működik ugyanabban a térségben. De az világos, hogy a tervük közös: Elfoglalni az egész Száhel övezetet (A Száhel övezet Afrikában található a Szahara déli részén. A száhel arab nyelvben a sivatag szegélyét jelenti).

Az iszlamista csoportok támadásai főként a keresztények ellen irányulnak és mindig azt követelik, hogy térjünk át az iszlámra, és hogy hagyjuk el a saját hitünket.

Nem is beszélve a templomaink lerombolásáról és keresztény vallási jelképek megszentségtelenítéséről.

A legutóbbi támadást az ország északi részén fekvő keresztény falvak ellen intézték, így például Hittében, ahol másfél hete, szeptember elején kétezer keresztény hívőt kényszerítettek menekülésre. Külön fájdalmas számunkra, hogy több papunkat megölték vagy elrabolták, így például Joel Yougbare atyát. Nagy gyötrelem számunkra, hogy szembesüljünk a megölt papok szüleinek a fájdalmával. Ebben a nehéz helyzetben a híveim számára létfontosságú, hogy segítsétek őket,

nem anyagaikkal, hanem elsősorban papok képzésével, hiszen mindenekelőtt Isten embereire van szükségünk.

A szubszaharai övezet felső, nyugati részén fekvő afrikai ország 20 milliós lakosságának vallási megoszlása 2006-os felmérés alapján, mert frissebb hivatalos adat nincs közzétéve: 60 % muszlim, 24 % keresztény, míg a maradék 15 % törzsi vallású.       

Az eredeti írás ide kattintva olvasható.

 

Kép: Issou Sanogo (AFP/Getty Images)

Iratkozzon fel hírlevelünkre