Keresztény iskolát dúltak fel hindu nacionalisták

Több mint ötszáz, felfegyverkezett szélsőséges hindu támadott meg egy keresztény kollégiumot az indiai Jharkhand államban. A jezsuiták által működtetett oktatási intézményt feldúlták és bántalmazták a diákokat – közölte a fides.org.

Thomas Cosfili jezsuita atya beszámolója szerint a szélsőséges hinduk megtámadták a Berchmans Szent János jezsuita szerzetesről elnevezett középiskolát. Az India keleti részén fekvő Mundli Tinpahar városban található keresztény oktatási intézményt több mint ötszáz, botokkal, késekkel és vasrudakkal felfegyverkezett hindu nacionalista rohanta le. A támadás kiváltó oka egy keresztény és egy hindu diák összetűzése volt.

A támadásban két kollégista fiú súlyosan megsérült. A helyszínre kihívott mentőautó azonban nem tudta elszállítani a sebesültek, mert a feldühödött szélsőségesek elállták a mentősök útját.

Csak a megkésve kiérkezett rendőrök segítségével juttatták el a kórházba a két növendéket –mondta Cosfili atya.

Az intézmény igazgatója és a pedagógusi kar sikertelenül próbálta nyugalomra inteni az agresszív tömeget. A felfegyverkezett szélsőséges hinduk betörték az iskola összes ablakát, megrongálták a tetőszerkezetet, majd tönkretették az épület elektronikai- és vízhálózatát.

Ezután a feldühödött tömeg a jezsuiták által működtetett kollégium és az adminisztratív feladatokat ellátó épület felé vette az irányt, ahol szexuálisan zaklatták az intézményben lakó diáklányokat és női alkalmazottakat. Nupur Billong atya megpróbálta megfékezni az erőszakot, de a dulakodásban a fején súlyosan megsérült és a tömeg átgázolt rajta.

Három bátor apácának viszont sikerült az intézmény egyik szárnyát megvédeni, ahol kétszáz diáklány rejtőzött el.

A felfegyverzett csőcselék kifosztotta a diákok szobáit, majd, miután a rendőrség megkésve kiérkezett a helyszínre, összetűzésbe kerültek velük. A tömeget csak négy óra dulakodás után sikerült feloszlatni.

A Berchmans Szent János középiskola vezetősége feljelentést tett 26 hindu diák ellen, akik a tömeget irányították. Ezen felül kártérítési igényt is benyújtottak, mivel a helyreállítási munkálatok közel 1,5 millió rúpiát (6 millió forintot) tesznek ki.

Azonnali intézkedést várunk el a hatóságoktól, a tettesek kerüljenek bíróság elé és vonják őket felelősségre – követelte Cosfili atya.

Az oktatási intézmény eljuttatta panaszát a tartomány kormányzójának, az ország miniszterelnökének és civil ember jogi szervezeteknek. A térségben lévő iskolák a szolidaritás jegyében békés tiltakozást helyeztek kilátásba, amennyiben a hatóságok  az ügyben nem járnak el kellő alapossággal.

 

képek: Cruxnow, Ucanindia, Aisanews, Fides.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre